Польща організує саміт з питань безпеки з Україною та країнами Балтії

Спікери України, Польщі та країн Балтії зберуться на саміті про безпеку

На початку червня у польському місті Білосток відбудеться саміт спікерів парламентів України, Польщі та країн Балтії з питань безпеки. Головна мета зустрічі - підтвердити єдність цих країн у зв'язку з загрозами, з якими вони стикаються.

Шимон Головня, маршалок Сейму Республіки Польща, запропонував цей саміт, щоб обговорити питання спільної безпеки. Вибір міста Білосток неслучайний, оскільки воно розташоване близько до кордону з Білоруссю і Литвою, де існує низка можливостей і загроз. Спікер Сейму відзначив, що важливо говорити про це саме тут, а не постійно у Варшаві.

"Щоб саме тут, де так близько до кордону з Білоруссю і Литвою, де зустрічаються як можливості, так і загрози, з якими ми стикаємося, щоб саме тут ми про це говорили, а не постійно у Варшаві" - сказав спікер Сейму.

Усі спікери прийняли запрошення відвідати Білосток. Під час зустрічі буде обговорюватися співпраця партнерських органів місцевого самоврядування між країнами. Це буде сигналом, що "ми стоїмо разом".

Головня підкреслив необхідність показати, що не лише уряди підтримують один одного, але й суспільства підтримують один одного. У часи небезпеки важливо дружити і зближуватися як суспільства.

"Якщо ви не будете робити ці м'які речі, тобто зустрічатися один з одним, відкривати дискусії, переконувати людей, то не буде кому голосувати за уряди, які роблять жорсткі речі" - підкреслив Головня.

Спікер сподівається, що після саміту спікерів буде ухвалена спільна декларація, в якій буде зазначено про спільний візит до України. Він наголосив на тому, що ці символічні жести можуть мати позитивний ефект.

Наразі команди працюють над формою декларації, яка буде прийнята під час червневого саміту.

Джерело: Еспресо