Польща визнала примусову депортацію українців гуманною: історики пояснили, що з цим не так

У 1947 році відбулася операція "Вісла", під час якої польська комуністична влада змусила близько 150 тисяч українців залишити свої домівки. Прокурор Польщі назвав цю операцію гуманною, але українські історики не згодні з таким розумінням, повідомляє Центр досліджень визвольного руху.

Під час операції "Вісла" людей примушували йти на сотні кілометрів, і тих, хто протестував, вбивали. Конфлікт виник між українцями, які прагнули створити власну державу, і поляками, які хотіли відновити свої кордони. Українці були виселені з територій, які до 1939 року належали Польщі - Холмщини, Волині, Галичини.

Прокурор Інституту національної пам'яті Польщі закрив розслідування комуністичного злочину проти людяності. Він стверджує, що "військова операція відбулася гуманним чином" і мала "попереджувальний та охоронний характер". Прокурор не знайшов жодних зловживань або перевищення повноважень при виселянні. "Жодна дія не завдала шкоди громадськості або приватному сектору", - зазначено в офіційному повідомленні.

Українські історики стверджують, що рішення прокурора є протирічним фактам та документальним джерелам, які були оприлюднені вже багато років з боку України та Польщі, а також позиції самого Інституту національної пам'яті.

Є докази того, що операція "Вісла" була примусовою і проводилася проти волі населення з використанням військових сил. Вона стосувалася переміщення груп населення на національній основі - українців і осіб з польсько-українськими коріннями - з районів, де вони на той момент проживали законно. Крім того, операція проводилася без підстав, які передбачені міжнародним правом.

Юрист і історик Сергій Рябенко, представник України в міжнародному проєкті International Justice for the Communist Crimes of the Platform of European Memory and Conscience, зауважив, що в таборі у Явожно застосовувались тортури та катування. Заборона повертатись під загрозою повторної депортації або табору була переслідуванням неконтрольованої групи з національних мотивів через депортацію та примусове переміщення цих людей.

Центр досліджень визвольного руху проаналізував документ прокурора Інституту національної пам'яті. Вони стверджують, що прокуророві більше йшло на політичні міркування, а не на об'єктивне розслідування.

Також повідомляється, що польські історики та громадські діячі звернулися до парламенту Польщі з протестом проти рішення Інституту національної пам'яті та вимагають визнати операцію "Вісла" злочином та засудити владу.

Читайте також: 

  • Лемки - народ, що згадує про свій біль, але дивиться в майбутнє
  • Операція "Вісла". Як 70 років тому Польща депортувала 150 тисяч українців