Польща закликає Україну відкликати позов до СОТ: міністри обговорили "зерновий конфлікт"

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський провів онлайн зустріч з міністром сільського господарства і розвитку села Республіки Польща Робертом Телусом.

Обговорили план дій України щодо експорту аграрної продукції в Польщу. При цьому польський міністр звернув увагу на те, що Польща хоче, щоб Україна відкликала скаргу, яку подала до Світової організації торгівлі щодо обмежень на експорт агропродукції в сусідні європейські країни. Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

Сторони також обговорили процедуру видачі ліцензій агропідприємцям від українського уряду.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Польський міністр наголосив на важливості переговорів і зауважив, що уряд вивчає механізми видачі ліцензій українським експортерам. У польському уряді обговорюють це питання, зокрема, визначають, хто буде погоджувати чи не погоджувати видачу таких ліцензій. Микола Сольський і Роберт Телус домовилися через тиждень зустрітися та обговорити результати розгляду питання запровадження процедури ліцензування", ‒ йдеться у повідомленні.

За словами українського міністра, найближчими днями відбудеться тристороння зустріч міністрів сільського господарства України, Польщі та Литви щодо перенесення ветеринарного контролю на територію країни призначення експорту. Це покращить транзит через Польщу.

Сольський також повідомив, що подібну процедуру необхідно погодити для транзиту польською територією агропродукції і до Німеччини. Він нагадав, що в серпні такий механізм контролю був погоджений Угорщиною та Словаччиною.

Україна вирішуватиме всі розбіжності у взаємовідносинах із Польщею в атмосфері конструктиву. Київ завжди був налаштований на конструктивний діалог з партнерами щодо експорту зерна, заявив голова Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Польща продовжить заборону на ввезення українського зерна, заявив у середині вересня польський прем'єр-міністр Матеуш Моравецький.