Польські перевізники готуються заблокувати ще один пункт пропуску

Польські перевізники планують затримувати рух на пункті пропуску Медика-Шегині з Україною починаючи з понеділка, 20 листопада. Організатор протесту Томаш Борковський повідомив про розширення блокади на цей пункт пропуску. Протестувальники претендують на швидший прогрес в переговорах між Польщею та Україною та очікують нового етапу.

Тиждень тому польські перевізники почали блокувати три контрольно-пропускні пункти на кордоні з Україною. Серед їхніх вимог: повернення дозволів для українських перевізників, посилення вимог перевезень за сертифікатами Європейської конференції міністрів транспорту, заборона реєстрації підприємств з-за меж ЄС, доступ до української системи "Шлях", окремі черги для машин з ЄС у системі "єЧерга" і виділення окремих черг для порожніх автомобілів.

  • повернення дозволів для українських перевізників;
  • посилення вимог перевезень у рамках ЄКМТ (сертифікатів Європейської конференції міністрів транспорту);
  • заборони реєстрації у Польщі компаній з капіталом з-за меж ЄС;
  • отримання доступу до української системи "Шлях";
  • окремих черг для машин з ЄС у системі "єЧерга";
  • виділення окремих черг для порожніх авто.

На українсько-польському кордоні продовжуються черги на трьох пунктах пропуску "Ягодин-Дорогуськ", "Краковець-Корчова" та "Рава-Руська-Гребенне".

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України, Міністерство інфраструктури Польщі та Директорат Європейської комісії з питань транспорту та мобільності зустрілися 15 листопада на пункті пропуску "Дорогуськ", щоб обговорити спільні рішення для розблокування кордону.