Повалій, "кролики", Лорак і росіяни. Хто ще досі має звання народного артиста України

Згідно з рухом "Чесно", серед фігурантів реєстру зрадників звання народного артиста України мають п'ятеро осіб.

Також це звання належить до російських композиторів, поетів, артистів театру та співаків, зокрема Ігор Крутой, Олександр Маліннін, Ілля Рєзнік і Володимир Бортко. Про це інформує сайт "Чесно".

Однак наявність колаборантів і дискредитує це звання.

Наприклад, Ружена Рубльова, яка отримала звання у 2021 році, перейшла на бік російських окупантів у Херсоні і стала директоркою двох музичних шкіл.

Звання народного артиста України також мають Таїсія Повалій, Володимир Данилець, Володимир Мойсеєнко і Ані Лорак.

Зазначена Таїсія Повалій проживає і працює в Російській Федерації, де бере участь у концертах "Время героев" і "ПесниZаРодину", про це повідомляє "Чесно".

Ще одна народна артистка, Ані Лорак, фінансує фонди, які займаються депортацією дітей з окупованих територій України до РФ.

Звання також належить учасникам дуету "Кролики" - Володимиру Данильцю і Володимиру Мойсеєнку. Вони поширюють пропаганду про "братні народи", виступають в Росії та окупованому Криму, беруть участь у фейкових телемостах, пов'язаних з Віктором Медведчуком.

У решті колаборантів не було можливості позбавити їх почесних звань до повномасштабного вторгнення в Україну. Про це заявляє рух "Чесно".

Торік Верховна Рада намір ухвалити законопроєкт, який спростить механізм позбавлення почесних звань культурних діячів. Це дозволить їх позбавляти санкцій, а не лише за рішенням суду, інформує сайт "Чесно".

Голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, Микита Потураєв, заявив, що в парламенті є групи депутатів, які утримуються, але голосів для прийняття законопроєкту достатньо.

За словами Потураєва, необхідно переглянути порядок присвоєння почесних звань, щоб було прозорим, з чітко розробленими критеріями для номінації та залученням незалежних експертів.

Також активісти згадали, що колишній співголова партії "Опозиційна платформа - За життя" Юрій Бойко досі має звання Герой України.

Державні нагороди також залишаються у соратників Януковича, таких як Нестор Шуфрич, Олена Бондаренко, Олександр Єфремов і Андрій Клюєв, які отримали ордени "За заслуги".

У 2020 році президент Володимир Зеленський затвердив санкції РНБО щодо декількох артистів з України і РФ, таких як Лорак, Регіна Тодоренко, Повалій, Анна Сєдокова.

На початку 2021 року Олександр Ткаченко повідомив, що Міністерство культури та інформаційної політики розробило законопроєкт щодо механізму позбавлення звань та орденів.

У жовтні було зафіксовано присутність Данильця і Мойсеєнка в Києві.