Українцям розповіли, хто може отримати тимчасовий захист у Бельгії

Українцям у Бельгії розповіли, хто може отримати тимчасовий захист.

Внаслідок вторгнення Росії багато українців були змушені рятуватися втечею та шукати притулку за межами рідної країни. Однією з держав, яка прийняла значну кількість вимушених переселенців з України, стала Бельгія.

При цьому опинившись на чужині українські біженці зіткнулися з необхідністю легалізації свого перебування та набуття відповідного правового статусу на території цієї країни.

Запровадження режиму тимчасового захисту потребує спеціального рішення Ради Європейського Союзу. Своїм рішенням про виконання від 4 березня 2022 року Рада Європейського Союзу відзначила факт масового напливу переміщених осіб до ЄС, які вимушені залишити Україну через збройний конфлікт. У цьому рішенні також зазначаються групи осіб, на які поширюється тимчасовий захист.

Тимчасовий захист поширюється на:

  • вихідців з України та членів їх сімей, основне місце проживання яких було в Україні до 24 лютого 2022 року.
  • осіб без громадянства та громадян третіх країн, крім України, які користувалися міжнародним захистом або еквівалентним національним захистом в Україні, та члени їх сімей, основне місце проживання яких було в Україні до 24 лютого 2022 року.

Говорячи більш детально, члени сім'ї це:

  • чоловік чи дружина чи холостий офіційний партнер, які перебувають у стабільних відносинах відповідно до бельгійського законодавства щодо іноземців.
  • незаміжня неповнолітні діти, включаючи дітей чоловіка чи дружини, незалежно від того чи законні вони, народжені поза шлюбом чи усиновлені.
  • інші близькі родичі, які мешкали в сім'ї на момент обставин, пов'язаних з масовим напливом переміщених осіб, і тоді були повністю або переважно на її утриманні.

Для отримання тимчасового захисту потрібно особисто з'явитися в Борді з документами, що підтверджують належність до вищезазначених категорій. У разі виконання умов надається посвідчення.

Для реєстрації необхідні:

  • ідентифікаційні дані
  • біометричні дані (відбитки пальців).
  • копії наявних у вас документів, які підтверджують, що ви належите до однієї зі згаданих вище категорій.

Після отримання посвідчення, потрібно звернутися до муніципальної адміністрації за місцем проживання для отримання дозволу на проживання.

Особам під тимчасовим захистом дозволено працювати за наявності посвідки на проживання.

Українці можуть також подати заявку на міжнародний захист, проте розгляд клопотання припиняється до припинення дії тимчасового захисту.

Якщо тимчасовий захист отримано в іншій країні, раніше наданий у Бельгії тимчасовий захист закінчується.