Прем'єр Словенії втрапив у скандал через російських шпигунів

Прем'єр Словенії Роберт Голоб опинився в центрі скандалу через арешт російських шпигунів торік у листопаді. Його звинувачують у відтермінуванні дати їхнього затримання, пише Euractiv.

Арешт двох ймовірних російських шпигунів у Словенії в листопаді минулого року тоді розглядався як успіх спецслужб, але зараз подія стала предметом серйозних звинувачень проти прем'єр-міністра. Голоба звинуватили у втручанні. Початкова дата арешту мала відбутися на наступний день після великого референдуму, а він нібито не хотів, щоб це затьмарило успіх уряду", - сказано в повідомленні.

Про це заявила міністерка внутрішніх справ Тетяна Бобнар. Вона пішла у відставку через тиск на поліцію. Водночас Голоб відкинув її твердження, заявивши, що "це чергова галюцинація, яка абсолютно не відповідає дійсності".

Національна служба розвідки та безпеки тим часом заявила, що планувала свою діяльність спільно зі спеціальним підрозділом поліції.

У березні влада Словенії затримала подружню пару, яка з двома дітьми переїхала в цю країну з Аргентини. Однак виявилося, що насправді переселенці були шпигунами зовнішньої розвідки Росії.

Ці шпигуни були заслані за програмою "сплячих агентів". Їхнім завданням була оплата послуг інших російських агентів і інформаторів по всій Європі. Словенія, яка не має своєї сильної контррозвідки, була для шпигунів просто тиловою базою, з якої зручно працювати по всьому ЄС.

Російські шпигуни були й залишаються найбільшою загрозою для Данії та низки європейських країн. Війна в Україні тільки збільшила шпигунські потреби Росії.

Близько 80 російських шпигунів перебувають у Швейцарії. Це приблизно одна п'ята частина від загальної кількості агентів Росії в Європі.