Більшість біженців з України у Німеччині сидять без роботи: причини

Більшість українських біженців в Німеччині не мають офіційної роботи

За інформацією видання Bild, з 1,1 млн зареєстрованих у ФРН біженців з України, 716 тисяч - віком працездатного. Але лише 113 тисяч з них мають повноцінну роботу з соціальним пакетом, а 36 тисяч працевлаштовані частково або тимчасово.

Є кілька причин, чому українці не поспішають на німецький ринок праці. Деякі з них мають достатньо соціальної допомоги від держави для задоволення базових потреб. Крім того, багато біженців не задоволені пропонованими вакансіями, вважаючи їх низькооплачуваними. Після оплати витрат на житло та комунальні послуги, доходи біженців залишаються дуже низькими.

Центри зайнятості пропонують лише "примітивні низькооплачувані роботи". При цьому, після оплати оренди житла, комуналки та інших послуг залишається менше, ніж виплата, що отримується в 563 євро.

Багато українських жінок вважають, що краще залишитися вдома і доглядати за дітьми, чекаючи, коли їх зможуть віддати в дитячий садок. Інші розраховують знайти роботу на неповну ставку.

Також поширена причина відмови від активного працевлаштування - необхідність вивчення німецької мови.

Нещодавно в Німеччині було запроваджено систему соціальних платіжних карток, що змусило кожного четвертого біженця повернутися в Україну або почати працювати.