Подружжя українців у Бразилії створило понад 120 тисяч писанок (фото)

Українське подружжя в Бразилії створило понад 120 тисяч писанок протягом 40 років

Подружжя Жорже та Яра Сератюки, українці, які живуть у Бразилії, витратили майже 40 років на створення понад 120 тисяч писанок. Про це повідомила Світлана Мельник, дружина посла України в Бразилії.

Яра Сератюк вважається унікальною писанкаркою з філігранною технікою розпису перепелиних яєць, а її чоловік є автором багатьох новаторських технік та стилю. Їхні роботи відомі далеко за межами Бразилії і зберігаються у музеях і приватних колекціях по всьому світу.

1957 рік вважається поворотним моментом в історії писанкарства в Бразилії. Тоді була створена перша школа розпису писанок, ініціативу якої запропонували українські жінки. Школа мала великий успіх, і кількість учнів щороку зростала.

“Хотіла б із особливою вдячністю пригадати деякі імена найбільш видатних майстринь і майстрів, які стали брендами у світі бразильського писанкарства: це Жорж та Яра Сератюкі, Тетяна та Юліана Бахтцен та Лідія Єдинь, Філомена Процек, Одеса, Марія та Ярослав Волочук, Пауло Марсіо Фуччі, Вальдоміро Ромео, Вільсон Жозе Котвіскі, Ана Марія Бовкаловські Мазепа, Мара Брессан Клімчук, Ана Хома Чудзій”, – написала дружина посла України в Бразилії.

Сьогодні на території Меморіалу української імміграції у Куритибі є величезна бронзова скульптура писанки, створена Жорже та Ярою Сератюками. Вона є одним із найважливіших осередків українства у Бразилії.

Блок галереї

“Усі музеї та меморіали, присвячені українській міграції, мають унікальні колекції писанок з різних епох міграції”, – зауважила Світлана Мельник.

Президент Володимир Зеленський та головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський також привітали українців з Великоднем. Митрополит Київський і всієї України Епіфаній також звернувся до вірян з нагоди Воскресіння Господнього.

Читайте також:

  • Деокупація Паски. Хто підсунув українцям «кулічі» і «пасХу»
  • Великдень 2024: традиції, заборони, прикмети та звичаї святкування
  • Великдень 2024: найщиріші привітання у прозі, віршах та яскравих листівках
  • Церковний календар на 2024 рік: нові дати православних свят
  • Великий піст 2024: традиції, календар харчування, правила та заборони