Президент США підбив підсумки зустрічі з лідером Китаю

У Сан-Франциско відбулася зустріч президентів США та Китаю - Джо Байдена та Сі Цзіньпіна. Під час підсумкової пресконференції після зустрічі, Байден наголосив на значимості та результативності переговорів з китайським лідером.

Президент США відзначив, що дискусії з Сі були особливо конструктивними та продуктивними.

Хоча Байден визнав наявність розбіжностей, він також зауважив, що Сі Цзіньпін був чесним і він поважає його.

Під час зустрічі лідери домовилися про відновлення військових зв'язків, а також про зустрічі між своїми міністерствами оборони та консультації з морської військової безпеки.

Окрім того, була досягнута угода між США та Китаєм про співпрацю у боротьбі з торгівлею наркотиками, зокрема щодо зменшення потоку небезпечних речовин і пігулок.

Лідери також вирішили проводити зустрічі на рівні експертів для обговорення ризиків, пов'язаних з штучним інтелектом та іншими питаннями безпеки.

Під час розмови Сі Цзіньпін закликав США підтримати мирне возз'єднання Китаю та Тайваню, а також припинити постачання озброєння Тайбею. У відповідь на це, Байден підтвердив позицію США щодо підтримки миру та стабільності в регіоні.

Під час зустрічі лідерів обговорювалися також регіональні та глобальні питання, зокрема конфлікт в Україні та ситуація в секторі Гази.

Загалом, зустріч президентів США та Китаю була успішною, а самі лідери висловили задоволення від результатів переговорів.

Важливо відзначити, що ця зустріч відбулася в рамках саміту Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва.