Президенти трьох країн відмовилися від спільного фото з Лукашенком

Президент Литви Гітанас Науседа, а також лідери Латвії та Польщі відмовилися робити спільне фото на Конференції ООН зі зміни клімату COP28 у Дубаї в п'ятницю, 1 грудня. Причина цього рішення - присутність президента Білорусі Олександра Лукашенка. Про це повідомляє LRT з посиланням на заяву Гітанаса Науседи.

"Було би лицемірно стояти пліч-о-пліч з лідером країни, яка стала плацдармом для російської агресії проти України", - заявив він.

Президент Латвії Едгарс Рінкевичс і президент Польщі Анджей Дуда також приєдналися до бойкоту.

"Білоруський режим сприяє руйнуванню майбутнього світу і відповідає за те, що відбувається в Україні, від людських жертв до катастрофічного впливу на довкілля", - пояснив своє рішення Науседа.

Президент Литви підкреслив, що це було б схоже на "сімейне фото", але Лукашенко не є частиною родини, до якої вони хочуть належати.

  • Країни Заходу звинувачують Лукашенка в тому, що він дозволив Росії використовувати територію Білорусі як плацдарм для нападу на Україну.
  • На фото поруч з Лукашенком знаходяться президент Туреччини Реджеп Ердоган та глава Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса.

Нагадаємо, під час виступу російського міністра закордонних справ Сергія Лаврова на саміті ОБСЄ в Північній Македонії сьогодні, 30 листопада, деякі делегати вийшли з залу. Лавров попросив "дати йому спокій", коли побачив, що міністри залишають засідання.