Понад 50 тис. працівників ювелірного ринку можуть втратити роботу

На українському ювелірному ринку імпортні виробники поступово витісняють українських, що загрожує втратою роботи для понад 50 тисяч людей. Про це повідомила голова Асоціації професійних учасників ринку банківських металів України Алла Іщенко під час круглого столу, організованого "Фінансовим клубом".

«У 2019-2020 роках в Україну завозилося по чотири тонни готових ювелірних виробів, в 2021-му – три тонни, в 2022-му – дві тонни. В 2023-му році імпорт знову зріс і становить чотири тонни. У першому кварталі цього року вже ввезено одну тонну ювелірних виробів іноземного виробництва», – заявила Алла Іщенко.

Олена Іщенко, директорка департаменту міжбанківського бізнесу РВС Банку, заявила, що на цей імпорт витрачаються золотовалютні резерви, які могли б бути використані на підтримку вітчизняних виробників.

Голова Спілки ювелірів Оксана Грабовська зауважує, що торгові мережі можуть продавати будь-яку продукцію, включаючи імпортну, але питання полягає в тому, чи зможуть українські виробники вижити на ринку. За її даними, в ювелірній галузі працює близько 50 тисяч осіб.

Президент Союзу ювелірів України Дмитро Видолоб підкреслив, що успіх ювеліра залежить від його таланту і майстерності, а сировина є звичайною виробничою промисловою сировиною. Водночас, вартість сировини в цій галузі становить до 82% від вартості готової продукції, що призводить до зменшення прибутковості для ювелірів. Це загрожує виживанню галузі, стверджує він.

Часті обмеження на ринку призвели до стагнації розвитку. За словами Дмитра Видолоба, якість українських ювелірних підприємств зменшилася внаслідок зменшення кількості таких підприємств з 1180 в 2014 році до 442 у 2024 році. Тим часом, у країні зареєстровано понад 140 тисяч компаній, що вказує на проблему "фіктивної" реєстрації.