При укладанні Nord Stream 2 Росію цікавили координати субмарин НАТО

Під час будівництва газопроводу "Північний потік-2" Росія спробувала отримати таємну інформацію про підводні човни НАТО в Балтійському морі через німецькі структури, що займаються ліцензуванням. Запити до органів влади були зроблені через гірське управління німецького міста Штральзунд від імені компанії-оператора Nord Stream 2.

Уповноважена організація отримала від Бундесверу дуже приблизну інформацію про координати зон занурень підводних човнів НАТО, але це викликало серйозні загрози безпеки для ФРН та НАТО, зазначив голова слідчої комісії.

Важливо зазначити, що процес ліцензування газопроводу "Північний потік-2" супроводжувався корупційними скандалами та звинуваченнями у лобіюванні інтересів Росії з боку німецьких чиновників.

У федеральній землі Мекленбург-Передня Померанія було створено фонд "Захист клімату та екології", який фактично підтримував будівництво газопроводу "Північний потік-2" незважаючи на загрозу санкцій з боку США. Цей фонд був профінансований "Газпромом". Проти керівництва фонду розпочато розслідування щодо його роботи.

Після початку війни Росії проти України німецька влада припинила сертифікацію газопроводу, який і без того був уражений вибухами.

Згідно з заявами Володимира Путіна, за вибухами на газопроводах стоять спецслужби США. Крім того, німецькі слідчі органи знайшли сліди підводної вибухівки на яхті, яку підозрюють у замаху на підрив газопроводів "Північний потік".