Про ситуацію з монастирем у Черкасах

Ці кадри мене також приголомшили. Хоча там не було жодного представника ПЦУ, і немає підстав стверджувати, що це робилося в інтересах або з схваленням ПЦУ.

Але треба враховувати контекст даної історії. Це сталося в Черкаській єпархії влітку. Щоби отримати повну картину, я зазирнула до відкритих джерел:

«СБУ викрила ще одного священика УПЦ (МП) у Черкаській області, який захвалював російську збройну агресію.

У своїх розмовах з парафіянами та знайомими він багаторазово прославляв керівництво російської Федерації та особисто главу Кремля. Він також героїзував Кадирова та виправдовував воєнні злочини російських окупантів... цей іподиякон був прихильником нацизму, але водночас пропагував ідеї «поновлення» Радянського Союзу та закликав до захоплення російськими окупантами всієї території України...»

Продовжуємо далі...

«Митрополит Черкаський Феодосій, якого звинувачують у двох статтях Кримінального кодексу, одна з яких - заперечення російської агресії та вихвалення її учасників».

Спробуйте подивитися на все це очима людей, які повертаються з фронту.

Важко слухати, коли він говорить, що всі країни колишнього СРСР - це Русь, а Москва є столицею київської Русі. Його відео, в яких він зневажливо ставиться до Православної Церкви України, мені дуже важко слухати. Він в своїх блогах просто неуважно ставиться до України та до автокефалії. Він закликає до прихованої діяльності, «доки не зникнуть з обличчя землі наші переслідувачі».

«Владою запропоноване самопроголошення автокефалії в порушення канонів та правил Церкви. Навіть якщо окремих єпископів змусять зробити це, Церква ніколи не зробить цього. Чим ми відрізняємось від Філарета, розколоучителя, проклятого анафемою».

Сьогодні свято, і дуже важко слухати цього пропагандиста Кремля. Перехід до ПЦУ він називає «індивідуальною зрадою»...», «падінням в автокефалію - смертельним гріхом», «автокефали не отримують благодаті під час літургії»....

Жахливі антиавтокефальні проповіді, ідеї російської свідомості змішані, переконана, що військові знають більше...

Я боюся, коли людей виганяють чи б'ють - будь то священиків, монахів чи хто-небудь. Але Феодосій ображав та продовжує отруювати наше інформаційне простора, і це жахаюсь навіть подумати, скільки людей він вже отруїв - як вірних, так і духовенства... Ймовірно, це може розгнівати військових або протестантів настільки, що вони можуть вчинити щось аналогічне (але це не оправдовує таких дій)...

Тож ось так... Можливо, факт без контексту існує? Чи можна оцінити факт без урахування контексту об'єктивно?

І наостанку...

Ми в Лаврі залишаємо ще половину монахів з МП, з яких половина - віддані російському світу. Вони матимуть власне об'єднання, але якщо не перейдуть до ПЦУ, то будуть служити тільки в своїх келіях. Виганяння - не спосіб ПЦУ. Дякуємо Богу.