Прокуратура повернула в державну власність стародавній Успенський собор у Каневі

Суд вимагає повернути Успенський собор УПЦ (МП) у Київську митрополію

Київська митрополія Української православної церкви (Московського патріархату УПЦ (МП)) мусить повернути Успенський собор ХІІ століття, який знаходиться в Каневі Черкаської області, у державну власність. Про це повідомляє пресслужба Офісу Генерального прокурора.

За позовом Смілянської окружної прокуратури Черкаської області суд вимагає Київську митрополію УПЦ (МП) повернути в державну власність Успенський собор ХІІ століття. Генпрокуратура з'ясувала, що в 2003 році виконавчим комітетом Канівської міської ради було надано дозвіл УПЦ (МП) на отримання права власності на пам'ятку археології, що послужило підставою для реєстрації права колективної власності. Але суд визнав це рішення незаконним і скасував реєстрацію речового права на об'єкт культурної спадщини національного значення.

Прокурори у суді довели незаконність передачі будівлі Успенського собору. Адже законодавством встановлено пряму заборону відчуження пам'яток культурної спадщини, які перебувають у державній власності. - повідомлення пресслужби

Суд задовольнив позовну заяву прокуратури в інтересах Міністерства культури та інформаційної політики України до виконкому Канівської міської ради і Київської митрополії УПЦ (МП).

Раніше відомо було, що прокуратура намагається повернути Успенський собор УПЦ (МП) до держави, у якому відспівували поезію Тараса Шевченка.