Прощання із загиблими, виступ Парасюка та втеча Януковича. Згадуємо 21 лютого на Майдані у фото та відео - дата

21 лютого 2014-го у Києві відновилася робота метро а силовики почали масово залишати урядовий квартал та центр столиці. Деякі тікали з міста, бо боялися помсти людей за масові розстріли майданівців, які відбулися напередодні.

Gazeta.ua пропонує згадати революційне 21 лютого у відео та архівних фотографіях.

ХРОНОЛОГІЯ ДНЯ

Поки на Майдані оновлювали списки загиблих та готувалися до прощання із полеглими 18-20 лютого, в Адміністрації президента до самого ранку тривали переговори між президентом Віктором Януковичем та лідерами опозиції Арсенієм Яценюком, Віталієм Кличком та Олегом Тягнибоком. Були також представники міністерств закордонних справ Німеччини, Польщі та Франції. Також за переговорами слідкував російський омбудсмен Володимир Лукін.

Сторони уклали угоду про врегулювання кризи в Україні. У ній, зокрема, йшлося про повернення Конституції 2004 року, яка значно обмежувала можливості глави держави. Вказувалося, що дострокові президентські вибори мають пройти не пізніше грудня 2014-го. Також угода мала пункти про Конституційну реформу та недопущення уведення надзвичайного стану в Україні.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Після обіду Верховна Рада ухвалила закон "Про відновлення дії окремих положень Конституції України". Також нардепи підтримали законопроєкт, згідно якого заборонялося переслідувати учасників Революції гідності.

ПРОМОВА ПАРАСЮКА

Увечері в центрі Києва почалося прощання із загиблими. В цей час на сцену Майдану вийшли представники опозиції та повідомили про досягнуті домовленості із владою. У відповідь тисячі людей почали скандувати: "Ганьба!". На сцену піднявся сотник Володимир Парасюк та виступив зі своєю найвідомішою промовою.

Пізно ввечері стало відомо, що президент Віктор Янукович утік зі своєї резиденції Межигір'я та вилетів у Харків. Разом із ним у літаку були спікер Володимир Рибак та тодішній голова Адміністрації президента Андрій Клюєв.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Щороку 21 листопада в Україні відзначають День гідности та свободи на честь початку цього дня помаранчевої революції 2004-го та Революції гідності 2013 року. Відповідний указ президент Петро Порошенко підписав 13 листопада 2014-го .

Свято є наступником Дня свободи, що відзначали 22 листопада у 2005-2011 роках на честь помаранчевої революції. Його скасував указом президент Віктор Янукович.