Протести дружин мобілізованих росіян. Кремль поставив задачу регіонам

Заступникам губернаторів російських регіонів дали завдання стежити за настроями дружин та інших родичів мобілізованих. Це пов’язано з тим, що «закордонні недоброзичливці можуть використати їх для дестабілізації ситуації всередині РФ». Про це інформує видання «Коммерсант».

Це завдання було передано під час семінару, який відбувся у Московській області і був присвячений виборчій кампанії 2024 року. Згідно з джерелом з однієї з регіональних адміністрацій, робота з дружинами мобілізованих громадян є одним з пріоритетів для губернаторів. В адміністрації президента постійно нагадують, щоб вони робили все можливе, щоб уникнути зовнішнього протесту, навіть якщо це потребує перекупити, умовляти або платити. Головне – не допустити публічних заходів, навіть якщо це всього лише 50 осіб, йдеться в повідомленні.

У кількох регіонах відмовили у проведенні акцій дружинам мобілізованих, де вони хотіли вимагати повної демобілізації. У Новосибірську було закрито зустріч, де учасникам зборів вимагали оригінал довідки про мобілізацію родича та доведення своєї спорідненості. Чиновники погрожували жінкам переслідуванням за проведення незатверджених публічних заходів.

У Красноярську дружинам мобілізованих надходили погрози через їх спробу організувати мітинг щодо ротації військових, які перебувають на війні в Україні. Їх звинувачували в роботі на ЗСУ. Родичам мобілізованих також було заборонено проводити мітинг у Санкт-Петербурзі та Москві через «коронавірусні обмеження», пояснили влада Санкт-Петербурга та мерія Москви.

Варто нагадати, що дружини російських окупантів 7 листопада провели, можливо, першу публічну акцію протесту в Москві після початку вторгнення в Україну. Вони зібралися на центральній площі Театральній і вимагали повернення своїх чоловіків із передової. Але поліція розігнала їхню акцію дуже швидко.

Триває 637-й день повномасштабної війни Росії проти України. Протягом останньої доби було 48 бойових зіткнень. Зокрема, авіація Сил оборони нанесла удар по пункту управління, шість ударів було здійснено у районах зосередження військовослужбовців та військової техніки, а також два – по зенітно-ракетних комплексах ворога.