Путін усунув свого головного конкурента перед президентськими виборами

Суддя Володимирського районного суду в Росії призупинив розгляд позовів Олексія Навального до колонії, де він перебував, "доти, доки не буде встановлено його місце перебування". Про це повідомили у соцмережах спільників Навального.

Представники команди Навального заявили, що в законодавстві Росії немає підстави для цього. "Замість того, щоб забезпечити присутність позивача, суддя просто зняв з себе зобов'язання здійснити правосуддя", - йдеться в повідомленні.

Зникнення Навального триває вже 13 днів. На попередньому засіданні суду в п'ятницю було оголошено довідку від Федеральної служби Росії з виконання покарань, що він був переведений з колонії у Володимирській області РФ згідно з вироком суду: його засудили до 19 років колонії особливого режиму. Жодної іншої інформації немає.

Зникнення Навального стало найдовшим за його ув'язнення - з січня 2021 року. Раніше під час перевезення Навального зв'язок з ним втрачався не більше ніж на три дні. Соратники опозиціонера хвилюються за його безпеку і розпочали кампанію в соцмережах під назвою "Де Навальний?".

Зникнення Навального майже збіглося за часом з офіційним початком виборчої кампанії в Росії. У день оголошення дати виборів 7 грудня з імені Навального з'явилися рекомендації до його прихильників щодо поведінки на виборах. Навальний закликав їх агітувати проти Путіна й голосувати за будь-якого кандидата, крім діючого президента Росії.

У колонії №6 в Володимирській області російський політик відбував строк за звинуваченням у шахрайстві (він вважає цю справу політично збіжною і себе невинуватим). Влітку Московський міський суд призначив йому вирок - 19 років особливого режиму - за кількома злочинами, включаючи екстремістську діяльність.

До слова, російський диктатор Володимир Путін подав документи до Центральної виборчої комісії для реєстрації як кандидата на майбутні президентські вибори.