Путін вирішив, як проходитимуть «вибори» президента РФ на окупованих територіях України

Володимир Путін, президент РФ, підписав нові зміни до закону про вибори президента, які стосуються проведення голосування на окупованих українських територіях. Згідно з документом, вибори на цих територіях можуть відбуватись після консультацій з центрвиборчкомом, міноборони та ФСБ. Голосування може проводитись як на всій окупованій території, так і лише на окремих її частинах.

Зміни також стосуються заборони агітації на заблокованих ресурсах та можливості проведення «домашнього» голосування в електронному форматі. Представники ЗМІ, які працюють на підставі трудових договорів, також допускаються до засідань виборчих комісій.

Зміни до закону також забороняють фотографування та зйомку відео на виборчих дільницях у військових частинах. Це можуть робити лише представники акредитованих ЗМІ за погодженням з командиром частини.

Дата виборів президента РФ визначена на 17 березня 2024 року. Рішення про проведення виборів має бути ухвалено Радою Федерації протягом періоду з 8 по 18 грудня 2023 року.

Незважаючи на те, що Путін ще не оголосив свою участь у виборах, відомо, що він планує балотуватись як самовисуванець, щоб посилити свою позицію як «військового лідера». Все ще вирішується, хто буде просувати Путіна перед виборами.