Рада готує законопроєкт щодо студентів призовного віку: стали відомі подробиці

В Україні триває воєнний стан і загальна мобілізація, проте деякі чоловіки використовують навчання у вищих навчальних закладах, щоб отримати відстрочку від призову. За словами народної депутатки Наталії Піпи, парламент розглядає новий законопроєкт, який буде враховувати сферу діяльності особи, а не тільки її вік.

За її словами, якщо умови не зміняться, ситуація з чоловіками призовного віку, які отримують другу вищу освіту, не зміниться наступного року. Проте, вона впевнена, що умови зміняться і будуть інші умови. Зареєстрований відповідний законопроєкт Веніславського, проте в Європейському Союзі визнали його дискримінаційним за віком.

В зв'язку з цим готується новий законопроєкт, який буде враховувати інші критерії, наприклад, сферу діяльності людини. Замість врахування віку, буде братися до уваги відповідність сфері діяльності і отримання другої вищої освіти.

На завершення, Піпа зазначила, що ситуація може змінитися вже цієї зими через наказ Генштабу, який змінить правила про отримання відстрочки від призову через навчання вищому закладі. Вона наголосила, що хоча навчання важливе, використання його як засобу уникаючи мобілізацію, ускладнює ситуацію в країні, яка потребує захисників.

Згідно з діючим законом, українських студентів, які перебувають в академічній відпустці, можуть мобілізувати. Такі студенти підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Тому студенти в академвідпустці можуть бути призвані до армії, якщо вони не мають інших підстав для отримання відстрочки від призову.