Рада хоче запровадити нові підстави для демобілізації військових

Національні депутати мають намір надати право на демобілізацію для військових, які служать за контрактом, а також для колишніх військовополонених. Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко.

Зараз, особи, звільнені з полону, а також ті, хто отримали інвалідність внаслідок бойових дій, не мають права на звільнення. Гончаренко заявив, що робоча група, до якої входять представники всіх фракцій Ради, працює над законопроєктом, який має змінити правила мобілізації, обліку та проходження військової служби.

Розглядається документ, який передбачає надання права на демобілізацію:

  • військовослужбовцям з інвалідністю I та II групи;
  • тим, хто повернувся з полону;
  • військовослужбовцям, які є усиновлювачами, опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати таке утримання.

Варто згадати, що ст. 26 Закону «Про військовий обов’язок і військову службу» передбачає підстави, за яких військові можуть бути звільнені під час воєнного стану:

  • за віком ― у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;
  • за станом здоров’я ― на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку;
  • у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;
  • за сімейними обставинами.

Для вирішення питання щодо демобілізації військових потрібно подати офіційне звернення до апарату Ради національної безпеки та оборони від будь-якого із членів Ставки верховного головнокомандувача. Секретар РНБО Олексій Данілов зазначив, що, ймовірно, такі пропозиції на офіційному рівні поки не надходили.