Ракетна атака на Одесу, заборона на імпорт російського урану: головне за ніч

Росія атакувала Одесу балістичними ракетами, внаслідок чого є загиблі та поранені. Іран розробляє новий безпілотник. У Ростові та Воронежі лунали вибухи. Сенат США схвалив заборону на імпорт російського урану. «Главком» зібрав головні новини ночі проти 1 травня, щоб ви були в курсі подій.

Росія атакувала Одесу балістичними ракетами, внаслідок чого є загиблі та поранені

Російські балістичні ракети атакували Одесу, що призвело до загибелі трьох людей та поранення трьох інших. Про це повідомив голова Одеської ОДА Олег Кіпер.

Постраждалим надається медична допомога, а також виявлено пошкодження цивільної інфраструктури.

«Висловлюю щирі співчуття родинам загиблих», - заявив він.

Іран розробляє новий безпілотник

Іранські вчені розробляють новий безпілотник-камікадзе, подібний до російського «Ланцета». Такі дрони використовуються РФ в Сирії та для атак на Україну. Про це повідомляє Forbes.

Згідно зі звітом іранського агентства Tasnim, пов'язаного з іранським воєнізованим Корпусом вартових ісламської революції, детально описано процес створення дрона.

«Якщо припустити, що нові боєприпаси, розроблені відповідно до російського «Ланцета», то безпілотник зможе літати від 30 до 60 хвилин та нести корисне навантаження вагою від 3 до 6 кілограмів, при максимальній вазі 40 кілограмів», - зазначено у звіті.

Іранський безпілотник не є копією російського «Ланцета», але має подібну базову конструкцію та, ймовірно, подібні характеристики.

Проте наразі немає доказів того, що Росія передала Ірану будь-які «Ланцети» або проєкти для їх власного виробництва.

У Ростові та Воронежі лунали вибухи

У ніч проти 1 травня у Ростові-на-Дону та Воронежі (Росія) сталися вибухи. Про це повідомляють губернатор Воронезької області Олександр Гусєв та російські ЗМІ.

У Воронежі вибух стався близько 02:20 за місцевим часом. За словами губернатора, виявлено та збито дрон за допомогою засобів протиповітряної оборони. Попередньо про поранених або руйнування не повідомляється.

Також повідомляється про вибухи у Ростові.

«Місцеві жителі Північного і Воєнведа почули гучний хлопок. Поки немає офіційної інформації», - йдеться в повідомленні.

Сенат США схвалив заборону на імпорт російського урану

Сенат США одноголосно проголосував за законопроєкт, що забороняє імпорт збагаченого урану з Росії. Документ повинен отримати підпис президента Джо Байдена. Про це повідомляє Bloomberg.

За даними видання, законопроєкт спрямований на підтримку боротьби у США проти поставок російського палива для реакторів.

Законопроєкт передбачає заборону імпорту російського урану до США через 90 днів після прийняття закону. Тимчасові винятки заборони діятимуть до січня 2028 року. Для набуття чинності закону необхідний підпис президента.

За даними Міністерства енергетики США, Росія постачала до 25% збагаченого урану, яке використовується для палива в американських реакторах. Це робить Росію найбільшим зовнішнім постачальником для США.