Різниця між психологом і психіатром: коли до кого звертатися

Україна відстає в діагностиці ментальних розладів порівняно з іншими країнами. Тільки один із 50 випадків виявляється нашими фахівцями. На противагу цьому, у Німеччині, Великій Британії та США показник становить один із чотирьох. А в Бразилії, Аргентині, Хорватії, Ізраїлі, Японії, Польщі та Туреччині - один із 10. Міністерство охорони здоров'я розповіло, які симптоми варто вважати поводженням до психолога, а які до психіатра. Ця низька кількість виявлених розладів насамперед пов'язана з недостатньою культурою звертань за психологічною допомогою до фахівців. Хоча все більше українців звертається до психологічних послуг, низький рівень свідомості про психічне здоров'я впливає на кількість виявлених випадків.

У сфері охорони психічного здоров'я роботу проводять психологи, психіатри та психотерапевти. Допомогу також можна отримати від сімейного лікаря. Міністерство охорони здоров'я радить звертатися до фахівця у разі проблем з ментальним здоров'ям.

Психологи допомагають зі змаганнями психологічними та міжособистісними проблемами, долати стресові події, преодоліти залежності. Звернутися до них можна, якщо вплинуте з імоційних ситуацій і змін, втрата близької людини, страждання внаслідок тривожних очікувань або певні психологічні або міжособистісні проблеми, а також для особистісного зростання. Психологи фокусуються на наданні психологічної допомоги з використанням підтверджених методів та підходів, які не включають призначення ліків.

Психіатри займаються діагностикою та лікуванням психічних розладів. Вони визначають психічні захворювання та призначають потрібні ліки для лікування, з метою зробити симптоми менш помітними або усунути їх повністю. Звертатися до психіатра варто у разі емоційних порушень, невротичних станів після травматичних подій, розладів настрою, тривалої тривоги, панічних атак, розладів сну, нав'язливих думок, розладів харчової поведінки, слухових або зорових галюцинацій, суїцидальних думок, розладів поведінки і порушень спілкування.

Психотерапевти не призначають ліків, але використовують власні психотерапевтичні методи для лікування психічних та поведінкових розладів, які виникають внаслідок внутрішніх конфліктів або зовнішніх факторів.

У разі будь-яких проявів психологічних розладів можна звернутися до сімейного лікаря, який надасть першу допомогу та спрямує до вузького спеціаліста, якщо потрібно.

В Україні діє програма "Доступні ліки", яка дозволяє отримати безоплатну медичну допомогу для пацієнтів з розладами поведінки і психіки. Також, є фахівці, які займаються ментальним здоров'ям у дітей та надають поради щодо поліпшення якості сну, оскільки безсоння є одним з найпоширеніших наслідків стресу на людину.