Росія імпортує снайперські приціли із Заходу – ЗМІ

Російські військові використовують западні приціли на війну проти України

За даними видання "Важные истории", у Росію було ввезено прицілів на $173,6 млн. Деяку частину цих прицілів використовують для ведення бойових дій проти України.

У відео білоруського пропагандистського телеканалу російський снайпер позує з гвинтівкою, на якій встановлено оптичний приціл від австрійської компанії Kahles, яка спеціалізується на виробництві товарів для полювання та спортивної стрільби.

У YouTube можна знайти безліч роликів, в яких російські військові демонструють приціли від таких виробників, як Leupold (США), Nightforce (США-Японія), Holosun (США-Китай) та Swarovski Optik (Австрія).

За митними даними, у 2022-2023 роках прибуло до Росії прицілів на суму 16 млрд рублів ($173,6 млн). Хоча офіційно зазначається, що ці приціли призначені для мисливської зброї, проте частина з них потрапляє на війну в Україну. До числа імпортерів таких прицілів входять інтернет-магазини "Поінтер" та "Навігатор".

Журналісти вказують, що компанія "Навігатор" відправляла оптику, далекоміри, окуляри та інше обладнання петербурзькій компанії "Технології", яку пов'язують з колишнім ватажком ПВК "Вагнер" Євгеном Пригожиним.

Додаткові джерела ввезення прицілів та інших товарів "для полювання" – посередники з Китаю (в разі "Поінтер") та Туреччини та Казахстану (в разі "Навігатор").

Розслідувачі з німецького проєкту Correctiv встановили, що російські компанії незважаючи на санкції, змогли закуповувати в Європі та США вогнепальну зброю та боєприпаси. Це свідчить про те, що западні країни не ефективно контролюють такий імпорт.

Раніше було виявлено, що у російській зброї та техніці є багато іноземних компонентів, які виробляються американськими компаніями.