Росія може активізувати свої дії у Придністров'ї: аналітики назвали мотиви

Росія може використати Придністровську Молдавську Республіку для створення нестабільності в Молдові

За даними Інституту вивчення війни (ISW), Росія може намагатися використати невизнану Придністровську Молдавську Республіку для створення нестабільності в Молдові. Крім того, відомо, що ця стратегія має на меті підірвати український експорт зерна вздовж західного узбережжя Чорного моря.

Українське зерно у Констанці

Аналітики нагадують, що лише за рік, у 2023 році, у румунському порту Констанца було відвантажено рекордні 36 млн метричних тонн зерна. Із цієї кількості, близько 40% становило українське зерно.

Раніше, експерти ISW відмітили, що дії України, спрямовані на ураження кораблів РФ у Чорноморському флоті, змусили російські військово-морські сили змінити свої оперативні плани та перенести деякі судна від своєї бази в Севастополі на заході Криму.

Російський план і альтернативний шлях

Незважаючи на ці обставини, Україні та її партнерам вдалося використовувати Чорноморський зерновий коридор завдяки знищению та ушкодженню російських суден. Міжнародна підтримка цього проєкту продовжує зростати, незважаючи на вихід Росії з ініціативи та загрози її блокування.

З цієї причини, Кремль може розглядати операцію під фальшивим прапором у Придністров'ї як альтернативний спосіб утримати країни від участі в українському зерновому коридорі, заявили в експертному повідомленні.

Протистояння Молдови та Придністров'я

Окреме "міністерство державної безпеки" Придністров'я (ПМР) нещодавно заявило про стрілянину на кордоні Молдови з Україною та викрадення своїх громадян. Однак, Руслан Демченко, речник Державної прикордонної служби України, спростував ці заяви і назвав їх провокативними.