"Росія уже почала нову кампанію ударів" – експерт про атаку безпілотників

Напередодні вночі росіяни атакуали Україну. Ворог знову використовував безпілотники, у виробництві яких зміг досягти успіху. Схоже, що Росія почала нову компанію ударів по інфраструктурі України. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Іван Киричевський.

"Схоже, що РФ уже насправді почала нову кампанію ударів по інфраструктурі України, просто ми цього примудрились "не помітити". Росіяни за вересень загалом випустили аж 500 Shahed, і настільки багато "літаючих мопедів" протягом одного місяця окупанти не відстрілювали ще ні разу. У травні 2023 року було "всього лише" 400 одиниць. Протягом вересня рашисти запустили й доволі велику кількість далекобійних крилатих ракет від 92 одиниць усіх типів", наголосив Киричевський.

Росіяни також спромоглися мінімум в 2-3 рази наростити удари керованими авіабомбами по прикордонній та прифронтовій інфраструктурі. Це є дуже суттєвою проблемою, додав експерт.

"При цьому, що показово, під час цієї кампанії ударів у вересні 2023 року від окупантів "прилітало" одразу по кільком категоріям цілей. Це припортова інфраструктура "Великої Одеси", інфраструктура зернової перевалки в придунайських портах на півдні Одещини, об'єкти агросектору вглибині території України, об'єкти паливно-енергетичного комплексу 20 вересня "приліт" по Кременчуцькому НПЗ, удари по енергооб'єктам 21 вересня, удар по одній із ТЕЦ 28 вересня. Далі залізнична інфраструктура. Інфраструктура оборонного призначення без деталізації. Так, у росіян є можливості й далі масштабувати ці удари", пояснив Киричевський.

Росіяни досягли успіху у власному виробництві Shahed. Ворог отримав, що хотів максимально примітивний засіб ураження, по якому можливе масове застосування та виробництво.

"При тому, й нема насправді підстав говорити, що у росіян не вистачає ракет. Бо в іншому випадку, вони б не відстріляли понад 90 далекобійних виробів під час кількох масованих ударів. РФ зараз у тій ситуації, що схоже, вона сама уже і не просить балістичні ракети в Ірану, бо має свої власні спроможності. І тут мова не тільки про те, що росіяни протягом 2023 року в 5-6 разів наростили виробництво балістичних ракет до "Іскандерів", вони ще й взялись за проект переробки зенітних ракет сімейства 48Н6 до С-400 у "класичні" балістичні ракети, із зміною спорядження БЧ та системи наведення. Водночас, можливості нашої ППО навряд чи зазнали радикального покращення. Раз нам виявились актуальними навіть списані ракети до С-300 від Болгарії на "донори запчастин". Деякий привід для оптимізму тут дає хіба що вчорашній удар по "Смолєнскому авіаційному заводу", де всупереч назві виготовляли полімерні конструкції під різні "изделия". Бо схоже, що там на деякий час профукані полімери не тільки під Х-59, але й під більш далекобійні крилаті ракети", уточнив Киричевський.

Уночі 3 жовтня російські загарбники випустили по Україні 31 ударний безпілотник Shahed та крилату ракету "Іскандер-К". Українські військові знищили ворожу ракету та 29 дронів.

Ворожі дрони вночі 3 жовтня атакували територію України з півдня. Декілька груп ударних БпЛА типу Shahed з Чорного моря через Очаківський район Миколаївської області рухались в напрямку Кривого Рогу.