Росія відкличе ратифікацію Договору про заборону ядерних випробувань

Посол Росії в Організації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ) Михайло Ульянов повідомив, що Росія планує відкликати ратифікацію Договору. Ця рішення створює загрозу "глобальної норми" проти ядерних випробувальних вибухів, яку Вашингтон засуджує.

Відновлення ратифікації має на меті домогтися рівних умов зі США, які підписали Договір, але не ратифікували його. Це не означає, що Росія планує проводити нові ядерні випробування. Усього Договір підписали 187 країн, але його чинність залежить від ратифікації вісімма країнами, які відмовляються від підписання. Деякі країни, такі як Китай, Єгипет, Іран та Ізраїль, підписали Договір, але не ратифікували його. Північна Корея, Індія та Пакистан не підписали пакт.

США також підписали, але не ратифікували Договір. Країна продовжує дотримуватися мораторію на ядерні випробування з 1992 року і не планує його скасовувати. Американські представники заявили, що вони стурбовані заявою посла Ульянова і вважають її безпідставною загрозою для глобальної норми щодо заборони ядерних вибухів.

Пропагандистка Маргарита Симоньян, яка працює на російському телебаченні, закликала підірвати ядерну бомбу над Сибіром. Вона переконує, що термоядерний вибух над Сибіром призведе до "ядерної зими", але популяція не постраждає від онкології. Зате всі радіоелектронні пристрої та супутники будуть виведені з ладу.

У лютому президент Росії Володимир Путін підписав закон про призупинення участі Росії в Договорі щодо скорочення стратегічних наступальних озброєнь.