Росії бракує робочої сили через війну – ISW

За звітом Інституту вивчення війни (ISW), Росія почала відчувати економічні наслідки дефіциту робочої сили, які спричинені війною РФ проти України. За даними російських державних ЗМІ, консалтингова компанія "Яков і Партнери" прогнозує зростання дефіциту робочої сили на внутрішньому ринку до 2-4 мільйонів працівників до 2030 року. Значна частина з них будуть малокваліфіковані працівники критично важливих галузей.

За словами "Якова і Партнерів", це призведе до підвищення зарплати працівників, що перевищить зростання ВВП і зробить російські компанії менш привабливими для іноземних інвестицій. Видання "РБК" цитує російських економістів, які вважають, що ця проблема може бути вирішена шляхом поліпшення співпраці між бізнесом і державою, зокрема за допомогою спеціальних програм репатріації для росіян, які залишили РФ через війну, та програм з приваблення "висококваліфікованих" мігрантів з інших країн.

Аналізує Інститут вивчення війни показує, що Росія продовжує боротися з нестачею як кваліфікованих, так і некваліфікованих робочих сил. Одночасне зміцнення російської армії і промислового потенціалу робить економіку країни уразливою і створює проблеми у виробництві і можливих соціальних невдоволень. Раніше було повідомлено, що Путін перевів Росію в режим воєнної економіки.