Російська перевага у війні проти України зменшується – FT

Завдяки американській допомозі Україна може виявити недоліки армії РФ, яка намагається знищити Україну за допомогою неякісної зброї і погано навчених військ. Про це говориться у статті Financial Times.

«Допомога не зведе нанівець переваги Росії цього року, але вона дасть змогу українським силам захищати позиції контрбатарейним вогнем і може бути використана для сповільнення або зупинки російського просування», – заявляє Дара Массікот, старша наукова співробітниця Фонду Карнеґі за міжнародний мир, яка досліджує російську армію.

Російська збройова промисловість збільшила своє виробництво кілька разів завдяки рекордним витратам на оборону у розмірі 10,8 млрд рублів ($118,5 млрд), що складає 6% ВВП. Однак ці цифри не відображають справжню вогневу потужність Росії, яка може бути досягнута лише за допомогою більш якісної зброї, зауважують російські експерти.

Упродовж осені 2022 року Росія зменшила кількість снарядів, випущених на день, з 60 тис. до 10 тис. Цей факт свідчить про те, що Росія не здатна швидко поповнювати свої запаси навіть за такого великого виробництва. Таке зменшення спритністю боїв стримує просування РФ вперед.

Згідно з дослідженням Центру стратегічних і міжнародних досліджень, Росії потрібно виробляти 3,6 млн снарядів щороку, щоб продовжувати поточний темп стрільби. Однак міністерство оборони Росії повідомляє, що може виробляти лише половину від 4 млн снарядів 152-мм калібру і 1,6 млн снарядів 122-мм калібру, необхідних для подолання української оборони.

Просування російських військ до Очеретине

Варто зазначити, що за останній тиждень російські війська прискорили своє просування на захід від Авдіївки у Донецькій області. Вони створили вузький виступ на території України, щоб зайти в місто Очеретине, розташоване близько 15 км на північ від центру Авдіївки.

Крім того, триває 793-тя доба повномасштабної війни Росії проти України. За цей час сталося 114 бойових зіткнень. Загалом, Росія здійснила 4 ракетних та 75 авіаційних ударів, а також 66 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах.