Російська війна завдала непоправних збитків довкіллю України. Сума вражає

За даними Державної екологічної інспекції, внаслідок воєнних дій з боку Росії довкіллю України завдано понад 2,1 трлн грн шкоди і збитків. У своєму відповіді на запит, перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олександр Краснолуцький повідомив, що більше половини цієї суми припадає на шкоду, спричинену повітрю.

За словами Краснолуцького, шкода, завдана повітрю, оцінюється у 1,08 трлн грн. Цифри включають 1,02 трлн грн – внаслідок лісових пожеж, 51,6 млрд грн – горіння нафтопродуктів та 5,86 млрд грн – горіння інших об'єктів і викидів отруйних речовин в повітря. Крім того, шкода досягла майже трьох трлн грн для земельних ресурсів та 72 млрд грн для водних ресурсів.

Існує окремий випадок зі збитками, спричиненими підривом Каховської ГЕС окупантами. Ця шкода оцінюється на суму приблизно 146,4 млрд грн.

Земельні ресурси України отримали майже 1 трлн грн збитків від військової агресії РФ

(для перегляду – натисніть на документ)

Перший заступник міністра відзначив, що Україна використовує сім методик для визначення шкоди та збитків, завданих різним довкіллю факторам. Крім того, Міндовкілля створило офіційний ресурс під назвою "ЕкоЗагроза", який дозволяє збирати та фіксувати інформацію про екологічні загрози в режимі реального часу з географічною прив'язкою.

У рамках саміту глав держав та урядів Ради Європи, який відбувся в травні 2023 року у Рейк'явіку, було оголошено про створення міжнародного Реєстру збитків, спричинених агресією РФ проти України. До розширеної часткової угоди про Реєстр збитків вже приєдналися або виразили свій намір приєднатися 43 країни.

Нагадаємо, ситуація в Україні щодо військової агресії Росії триває з 2014 року.

Як писав "Главком", станом на вересень 2023 року від вторгнення Росії проти України пошкоджено 841 об'єкт культурної спадщини. Серед них є 119 об'єктів національного значення, 656 місцевого значення, а також 65 ново виявлених об'єктів.

Найбільше пошкоджених пам'яток зареєстровано в Харківській (207 об'єктів), Одеській (112), Донецькій (111), Херсонській (80) та Київській (69) областях.

Читайте також:

  • Місто, куди прилітає. Фоторепортаж із Лимана через рік після звільнення
  • Україна змінює ДНК російської армії
  • Хто і скільки заробляє на війні? Як постачальники ЗСУ посварилися з урядом