Розширення Євросоюзу пришвидшиться завдяки Україні - Боррель

Україна вплине на прискорення процесу розширення Євросоюзу.

Таку затримку вирішено припинити, заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель під час неформальної зустрічі лідерів ЄС у Гранаді, повідомляє "Європейська правда".

Він висловив думку про необхідність визначення орієнтованої дати для наступного розширення ЄС, про що вже йдуть обговорення. Раніше глава Євроради Шарль Мішель запропонував 2030 рік як орієнтир.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу новин - INKORR

"Важливо мати мету, горизонт. Це політичний горизонт. Встановлення дати є мотивацією для мобілізації політичної енергії та руху. Це не означає, що ця дата буде точною. Якщо у нас немає горизонту, люди почнуть думати: "У нас є достатньо часу". Але насправді у нас його немає", - зазначив Боррель.

Дипломат передбачає прискорення процесу розширення ЄС.

"Україна "підштовхне" чергу, і черга буде продовжувати рухатися, і ми будемо рухатися швидше", - підкреслив він.

Наразі Європейський Союз налічує 27 країн-членів. Польща, Угорщина та Словаччина, сусіди України, приєдналися до блоку у 2004 році, а Румунія - у 2007 році.

Минулого року, 27 країн-членів ЄС прийняли рішення про надання Україні та Молдові статусу кандидата на вступ до блоку.

Цього року Україна має розпочати переговори щодо членства у ЄС, заявив президент Володимир Зеленський. Уряд повністю виконав сім рекомендацій Європейської комісії щодо необхідних реформ для вступу в блок, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.