Румунія придбає десятки винищувачів F-35, щоб посилити ППО

Бухарест хоче придбати 32 американських винищувачів останнього покоління F-35.

Для посилення протиповітряної оборони бойовими літаками США планується витратити $6,5 млрд, пише Reuters.

"Закупівля F-35 була схвалена Вищою радою оборони Румунії (CSAT). У відомстві стверджують, що наразі чекають погодження від парламенту для початку процесу закупівлі. Окрім закупки 32 літаків, угода також включає послуги з матеріально-технічного забезпечення та навчання, авіасимулятори та боєприпаси, а також опцію для Румунії придбати ще 16 F-35 пізніше", йдеться у повідомленні.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

У відповідь на повномасштабне вторгнення Росії в Україну Румунія підвищила витрати на оборону до 2,5% ВВП.

За останні кілька тижнів на кордоні Румунії з Україною неоднократно знаходили уламки безпілотників. Бухарест кілька разів викликав голову дипломатичної місії РФ. Країна також консультувалася з НАТО щодо цих інцидентів.

Росія влаштувала масований обстріл України в ніч на 26 вересня. Дрони-камікадзе Shahed 131/136 спрямувала на різні напрямки. Водночас вона була сконцентрована на південних регіонах.

За час атаки ворог запустив декілька груп Shahed з Чорного моря. Деякі безпілотники атакували Черкаси і Кіровоградську область. Деякі БпЛА заходили через гирло Дунаю в порти Одеси і Рені.

Моніторингові канали писали про падіння уламків безпілотників на території Румунії.

Румунія є державою-членом НАТО й має спільний кордон з Україною протяжністю 650 км. Російське вторгнення наблизило країну до війни, оскільки РФ неодноразово атакувала українські порти через річку Дунай.