Саміт миру: країни Глобального півдня шукають можливість показати свою значущість - експерт

Саміт миру: країни Глобального півдня шукають можливість показати свою значущість - експерт

Після першого Саміту миру процес підтримки України країнами світу триває — деякі держави з країн Глобального півдня підключаються до комюніке, хоча й не брали участь у міжнародній зустрічі. Дуже довго ці країни були колоніальними, а зараз вони мають чималу вагу і вони хочуть її продемонструвати.

Про це в ефірі телеканала FREEДОМ сказав керівник Центру внутрішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень В’ячеслав Потапенко.

Він зауважив, що підписання підсумкового комюніке на закінчення Саміту миру привертає увагу до цієї події, до російсько-української війни та проблем України.

"Мені здається, що саме взаємодія з країнами Глобального півдня і характеризує цей саміт. Тобто на сьогодні ми розуміємо, що багато країн Азії, Африки, Латинської Америки за своїм внутрішнім валовим продуктом, за чисельністю населення, за потенціалом збройних сил зрівнялися, а в деяких випадках і перевершують традиційні країни, які нібито заведено було вважати головними, тобто європейські країни — Великобританія, Франція, Німеччина і так далі", — звернув увагу Потапенко.

За його словами, система міжнародної безпеки є дуже консервативною і була не готова до такої великої війни.

"Система міжнародної безпеки була створена 1945 року за підсумками Другої світової війни, коли більшість цих країн так званого Глобального півдня були ще колоніями європейських країн. Зараз ситуація глобально змінилася в геополітичному, економічному сенсі, й країни Глобального півдня шукають можливості показати свою значущість і реально ухвалювати рішення в глобальних проблемах, а не так, як це відбувається в ООН, де є п’ять країн, які можуть мати право вето, можуть заблокувати будь-яке рішення. І саміт, який організувала Україна, якраз є дуже цікавим майданчиком для країн Глобального півдня, щоб продемонструвати свою значущість, і не просто продемонструвати, а взяти реальну участь у цих процесах", — сказав експерт.

Потапенко вважає, що участь країн Глобального півдня у формуванні нової глобальної системи світової безпеки та нового соціально-економічного балансу у світі дуже важлива.

Читайте також: