СБУ розкрила особливість своїх морських дронів

Українські морські дрони непомітні для ворожих систем виявлення і є смертоносними

Речник СБУ Артем Дехтяренко повідомив, що морські дрони Sea Baby-2024, розроблені СБУ, є більш смертоносними і мають здатність проходити непомітно для ворожих систем спостереження.

«У 2022 році у світі не було альтернативи ударним морським дронам СБУ. Західні безпілотники були великі та неманеврені, їх легко міг виявляти ворог. До того ж західні дрони не мали бойової частини, бо використовувались для логістики чи розвідки», – розповів речник СБУ.

Розробка власного морського ударного дрона була вирішальною, оскільки існуючі західні дрони не задовольняли потреби СБУ. Зараз СБУ використовує два типи морських дронів Sea Baby та Мамай, які виготовлені з радіопоглинаючого матеріалу і є непомітними для систем спостереження ворога.

«Саме через його малі розміри знизу його не чує гідроакустика, а зверху його не помічають радіолокаційні станції. Ба більше, корпус дрона виготовлений з радіопоглинаючого матеріалу. Цей концепт повністю підтвердив свою непомітність та ударну потужність під час операцій, які СБУ проводила разом з ВМС. Такі дрони можна побачити тільки вже візуально, а не на системі спостереження», – зазначив Дехтяренко.

За словами Дехтяренка, ці дрони вже успішно використовувались для нанесення ударів по російським кораблям та Кримському мосту, і мають вартість значно меншу, ніж коштує знищення російських кораблів.

«Ми звісно не можемо розкривати всі технічні характеристики, але можемо зазначити, що це вже нові покоління дронів, над вдосконаленням яких ми продовжуємо працювати. Наприклад, Sea Baby 2024 року – це дрон нового покоління, який є ще більш смертоносним. Він здатен доставити майже тонну вибухівки на понад 1000 кілометрів. СБУ може дістати ціль практично в будь-якій точці Чорного моря», – розповів Артем Дехтяренко.

Україна продовжує працювати над вдосконаленням своїх морських дронів, щоб збільшити їх ефективність і смертоносність.

Українські морські дрони Sea Baby були модернізовані

Українські морські дрони Sea Baby були модернізовані, щоб стати ще швидшими та потужнішими. Їх вперше застосували для потоплення російського ракетного катера «Івановєц».