Сі Цзіньпін натякнув, що Китай знову готовий надіслати до США панд

Під час виступу у Сан-Франциско, Сі Цзіньпін, лідер Китаю, повідомив, що Китай готовий продовжити співпрацю зі Сполученими Штатами щодо збереження панд. Цей жест є традиційним символом дружби між двома країнами, пише The New York Times.

Сі Цзіньпін також зазначив, що панди можуть незабаром повернутися до зоопарків США. Останнім часом США відправили панд назад у Китай, включаючи трьох гігантських панд з Національного зоопарку, Мей Сян, Тянь Тянь, та їхнього дитинча Сяо Ци Цзі.

"Ми готові продовжувати співпрацю зі Сполученими Штатами для збереження панд і зробити все, що можливо, щоб задовольнити бажання жителів Каліфорнії та поглибити дружні зв'язки між нашими народами", - сказав Сі Цзіньпін.

Хоча голова Китаю не надав конкретної інформації щодо того, коли саме панди повернуться до США, він натякнув, що можливим тимчасовим "домом" для них може стати Каліфорнія, зокрема зоопарк Сан-Дієго, звідки троє великих панд поїхали дев'ять днів тому.

"Мені сказали, що багато американців, особливо діти, не хотіли прощатися з пандами і відвідали зоопарк, щоб їх проводити", - сказав Сі в своєму виступі. Він також додав, що зоопарк Сан-Дієго та люди в Каліфорнії "дуже чекають повернення панд".

Гігантські панди вже стали символом дружби між США та Китаєм з часу, коли Китай подарував пару панд Національному зоопарку у Вашингтоні у 1972 році. Пізніше Китай надіслав панд і в інші зоопарки США.

Однак, останні роки принесли загострення у відносинах між двома країнами, і Китай почав вимагати повернення панд. По соцмережах почали поширюватися непідтверджені звинувачення у поганому поводженні з тваринами, які були отримані в оренду зоопарками США.

Угода між Національним зоопарком США та Китайською асоціацією охорони дикої природи має закінчитися на початку грудня, і переговори щодо продовження або поновлення угоди наразі не дають результатів.

Нагадаємо, що президент США Джо Байден та глава Китаю Сі Цзіньпін зустрілися під час саміту Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС) у Сан-Франциско. Європейська преса вже почала розглядати, як ця зустріч може вплинути на подальші відносини між країнами.