Синдром завченої безпорадності

Вчені провели експеримент з собаками, застосовуючи умовний рефлекс Павлова: дзвінок відповідав легенькому удару струмом. Потім до них підсадили звичайних собак, які не були піддавані муштрі. Поставили невисоку перегородку. Відразу після першого удару струмом нормальні собачки стрибали через бар'єр і втікали з клітки, де їм було неприємно. А муштровані собаки нічого не робили. Вони могли перестрибнути перегородку, але не хотіли. Вони сиділи в кутку і скиглили.

Цей явище називається синдром завченої безпорадності. Вільні створіння завжди будуть шукати вихід з скрутної ситуації. А ті, які були навчені регулярно переживати скруту, не будуть шукати вихід. Хоча вони можуть це зробити.

Потім дослідники зняли перегородку і відкрили клітку. Навіть тоді муштровані собаки не показували ніякого бажання вийти з відкритої клітки, навіть коли шлях до свободи був відкритим.

Так само відбувається з суспільствами, які були підкорені окупантом і дістали синдром завченої безпорадності. Якщо зробити всі двері вольєрів відчиненими, вони все одно сидітимуть закутками і, захищаючись від російських ракет в бомбосховищах, далі дозволятимуть своїм дітям дивитися російські мультфільми на планшетах.

А потім йде стокгольмський синдром. Жертва змушена співпрацювати з своїм насильником, щоб вижити. А потім розвивається емпатія до агресора і пошук "хороших" серед них. А потім починають привітати своїх ворогів. А потім перемагає ідея мирного співіснування з ворогом на основі теплих почуттів до нього. А потім відбувається ідентифікація з окупантом. І коли ти приймаєш цінності і ідеї ворога (або свідомо залишаєшся їх приверженцем), починається остаточна стадія стокгольмського синдрому: ти вже не жертва, а співучасник. Ворог не переміг тебе, він переміг у тебе. Коли ви приймаєте цінності ворога, ви самі стаєте ворогом.

Ось така є сутність війни, яка є тестом на свідомий вибір: виходити з пастки чи страждати в закутку.

Читайте також:
  • Чому ми застрягли в мʼясорубках за лісопосадки?
  • Критичний момент війни
  • Перша світова війна в Україні досі триває
  • Як ми уявляємо українську Перемогу?
  • Ситуація у війську. Погляд зсередини
  • Майдан під час війни неприпустимий. Але...
  • НАТО в обмін на території. Чи треба це Україні?
  • Українців чекає важкий і трагічний 2024 рік