Скільки коштуватиме вступ України до ЄС

Стаття на сайті Politico

Інтеграція України в ЄС може коштувати близько 186 млрд євро коштів Євросоюзу, які надійдуть до країни протягом семи років, згідно з внутрішньою запискою Ради ЄС.

Подальше розширення ЄС за рахунок прийняття шести балканських країн, а також Грузії та Молдови призведе до додаткового тягаря у розмірі близько 74 млрд євро для бюджету ЄС, йдеться в документі.

Офіційне оголошення розпочати переговори про вступ України в ЄС очікується у грудні

Розширення стане основним обговоренням на зустрічі лідерів ЄС цього тижня в іспанському місті Гранада. Євросоюз готується розпочати переговори щодо вступу України, офіційне оголошення очікується вже у грудні.

Документ Ради перший офіційний аналіз того, що майбутнє розширення може означати для бюджету ЄС.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

У записці описуються такі можливості, як розширення внутрішнього ринку та посилення політичного впливу на світовій арені. Але він також попереджає про "дуже серйозні проблеми" з різних питань, від сільськогосподарського бюджету ЄС до верховенства права і здатності ЄС приймати рішення.

Майбутнє розширення буде означати, що всім нинішнім країнам ЄС "доведеться платити більше та отримувати менше". Багато країн, які зараз одержують від ЄС більше грошей, ніж вкладають, стануть чистими донорами.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

У записці не заходять так далеко, щоб розраховують витрати для кожної країни Євросоюзу, але приділяють увагу прогнозованого впливу на сільськогосподарську політику та політику солідарності. Щодо субсидій ЄС для сільського господарства, то Україна стане основним бенефіціаром, отримавши 96,5 млрд євро протягом семи років.

Щодо фінансування солідарності, то високий рівень відносної бідності в майбутніх країнах ЄС буде означати, що Чехія, Естонія, Литва, Словенія, Кіпр та Мальта більше не претендуватимуть на ці гроші.

Однак усі ці розрахунки лише екстраполюються на основі чинних бюджетних правил, визнаючи, що зміни в бюджеті ЄС "напевно, будуть необхідними і далекосяжними".

Майбутній бюджет ЄС не просто копіюватиме нинішній, а його слід буде реформувати, зокрема, щодо того, як гроші збираються, і де вони витрачаються

Єврокомісія в середу наголосила, що майбутній бюджет ЄС не просто копіюватиме нинішній, а, швидше за все, його необхідно буде реформувати, зокрема щодо того, як збираються гроші, і де вони витрачаються.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Як ми знаємо з минулого досвіду, вплив розширення буде залежати від безлічі параметрів - таких як масштаби, терміни, структура політики, тому, на наш погляд, екстраполяція на цьому етапі мало що каже", - заявив представник Єврокомісії.

Реформи будуть проводитися як частина ширшого переосмислення, яке має підготувати ЄС до прийому нових членів, як оголосила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у своєму щорічному зверненні до Європарламенту минулого місяця.

Переклад Gazeta.ua