Водіям роз'яснили, як працюють камери автофіксації порушень та де вони встановлені

Система автоматичного контролю швидкості на дорогах України

Україна має систему автоматичного контролю швидкості на дорогах, яка використовує спеціалізовані камери відеоспостереження. Ці камери реєструють номери автомобілів і фіксують порушення швидкості, якщо вона перевищує встановлені обмеження.

Згідно з Правилами дорожнього руху, швидкість у населених пунктах не повинна перевищувати 50 км/год, в місцях за їх межами - 90 км/год, на дорогах з розділювальною смугою - 110 км/год, а на автомагістралях - 130 км/год. Однак, в окремих містах ці обмеження можуть бути змінені за погодженням з Нацполіцією.

Камери реагують на перевищення дозволеної швидкості більше ніж на 20 км/год з урахуванням похибки приладу ±3 км/год.

Порушниками швидкості будуть значитися ті, водій яких рухається зі швидкістю більше ніж 73 км/год в Києві або більше ніж 103 км/год на окремих дорогах у весняно-літній період.

Камера автофіксації порушень правил дорожнього руху

Після фіксації порушення, дані надходять до центру обробки даних Департаменту патрульної поліції. Тут система розпізнає номерний знак автомобіля і формує адміністративний протокол.

За порушення відповідальність несе власник автомобіля, який може бути фізичною або юридичною особою. Штраф також може бути виписаний на користувача транспортного засобу.

На сплату штрафу за перевищення швидкості водії можуть отримати знижку у 50%, якщо оплатять його протягом 10 днів.

Станом на кінець березня в Україні працювало близько 250 стаціонарних камер автофіксації, а до кінця першого півріччя планується збільшити їх кількість до 300. Інформація про всі камери та їх розташування є відкритою і доступна на сайті МВС.

На жаль, в прифронтових областях Харківській, Донецькій, Луганській, Запорізькій та Херсонській ця система наразі не працює.

Камера автофиксации нарушений ПДД, Нацполиция