Скільки українців хочуть повернутись додому з Чехії: невтішна статистика

Тільки 37% українських біженців, що перебувають у Чехії, планують повернутися в Україну протягом двох років. Такі результати отримані з опитування чеської агенції PAQ Research.

У порівнянні з попереднім роком, коли цей показник становив 54%, зараз він знизився. З іншого боку, зросла кількість біженців, які хочуть залишитися в Чехії - з 43% до 58%. Особливо бажання залишитися виявляють молоді українці, а саме 65% з вікової групи до 29 років, тоді як в групі "50+" таких бажаючих було близько 40%. Також на рішення про майбутнє впливає наявність роботи, при чому серед зайнятих у країні хочуть залишитися 64% опитаних, а серед безробітних - 49%.

Тим часом, найбільше бажають повернутися до України біженці, які не володіють або мають низький рівень чеської мови - 54% проти 26% українців, які володіють чеською мовою. Також рівень доходу впливає на рішення. Серед біженців з найнижчим доходом 47% хочуть повернутися до України.

Цікаво, що серед опитаних, які отримують гуманітарну допомогу, 50% хочуть залишитися в Чехії, в порівнянні з 65% тих, хто не отримує таку допомогу. Аналогічна тенденція спостерігається щодо оплати житла. Біженці, які самостійно сплачують за нього, частіше хочуть залишитися в Чехії, ніж ті, що живуть у наданому державою тимчасовому житлі.

Варто зазначити, що Чехія буде надавати фінансову допомогу українським біженцям, які повертаються додому. Президент Чехії Петр Павел підписав закон, який передбачає право українських біженців на захист до 31 березня 2025 року. Вони повинні будуть зареєструватися електронним шляхом з січня до 15 березня наступного року.

Закон, що набере чинності з вересня наступного року, скорочує термін перебування біженців у безкоштовному тимчасовому житлі до 90 днів. До цього моменту біженці мали можливість жити у безкоштовному тимчасовому житлі щонайбільше 150 днів. Але це не стосується вразливих верств населення.

Також поправка до закону передбачає скасування можливості створення спеціальних класів або відділень для українських дітей та учнів у школах. Навчальні заклади матимуть можливість коригувати навчання лише для українських дітей, учнів та студентів із тимчасовим захистом на період менше ніж один рік.

Згідно з поправкою, "якщо уряд погодиться на це, Міністерство внутрішніх справ надаватиме іноземцям допомогу при добровільному поверненні, що означає оплату деяких витрат, пов'язаних з поверненням, як правило, в Україну".

Уряд також встановить типи відповідних витрат та максимальний розмір коштів для допомоги при добровільному поверненні. Заява про допомогу при добровільному поверненні може бути подана не пізніше, ніж за три місяці до закінчення терміну дії посвідки на проживання.

Наразі в Чехії перебуває близько 380 тисяч українців. За даними Міністерства праці та соціальних питань, 123 тисячі українських біженців вже працюють повний робочий день, що становить 60% від загальної кількості людей з тимчасовим захистом в Чехії.