Слідкував за ЗСУ: у Запоріжжі агент російської ФСБ встановлював вебкамери на дорогах

У місті Запоріжжя було схоплено російського агента ФСБ, який здійснював розвідувальну діяльність щодо руху та кількості техніки та військових, які відправлялися на передову з метою оборони України. Цю інформацію повідомило пресцентр Служби безпеки України.

Згідно з повідомленням, агенту було доручено збирати відомості про обласне управління СБУ, що спричинило відображення його діяльності в полі зору внутрішньої безпеки та контррозвідки. Українська спецслужба успішно виявила та вимкнула вебкамери, які розташував зрадник, забезпечуючи таким чином своєчасне запобігання передачі розвідданих до агресора.

Особливий інтерес російських спецслужб викликали колони важкої бронетехніки та артилерії ЗСУ, задіяні в контрнаступних операціях на півдні України. Зрадник встановив вебкамери на прихованих місцях, вказаних йому "куратором" з ФСБ.

Для замаскування відеопристроїв, агент закріплював їх на опорах зовнішнього освітлення доріг. Приховані вебкамери повинні були забезпечити постійну онлайн-трансляцію дорожнього руху з віддаленим доступом кадровим співробітникам ФСБ. За виконання завдання російська спецслужба переказала грошову винагороду 30 тисяч гривень своєму агентові на банківську картку.

В результаті поетапного документування та затримання зловмисника під час технічної перевірки однієї з вебкамер, українська спецслужба встановила, що підмогу російському агентові надав місцевий житель. Ця особа наближалася до представників ФСБ через адміністратора прокремлівського Телеграм-каналу.

Під час обшуку в домі затриманого була знайдена нова вебкамера, яку він планував встановити для відстеження переміщення Сил оборони. Крім того, було вилучено його мобільний телефон, який використовувався для спілкування з ФСБ. Затриманому оголосили про підозру, а зараз він перебуває під вартою. Розслідування триває для встановлення всіх обставин злочину, але зловмиснику загрожує довічне позбавлення волі.

Крім цього, викрито ще одного інформатора ГРУ на Київщині. Це особа з Національної гвардії, яку агресор залучив до співпраці через популярну ігрову інтернет-платформу.

В результаті контрдиверсійної спецоперації на Сумщині, Служба безпеки нейтралізувала іншу агентурну групу, яка збирала розвіддані про позиції Сил оборони в прикордонних районах області.