«Слуга народу» спрогнозував долю скандального проєкту про мобілізацію

Закон про мобілізацію будуть приймати, але це запізніле рішення - Олег Дунда

Нардеп Олег Дунда заявив, що законопроєкт про зміну правил мобілізації буде прийнятий, але вже з запізненням. Він наголосив, що мобілізація, яку проводить Україна зараз, не дозволить перемогти у війні.

Потрібно розуміти, що цією мобілізацією ми війну не виграємо. Цей законопроєкт є необхідною річчю, але, по суті, це затикання дірок. Поки ми його проголосуємо, імплементуємо, підпишемо, поки почнеться процес мобілізації та навчання, це займе пів року. А через пів року з урахуванням того, як діють росіяни, буде інша ситуація на полі битви. Постануть вже інші питання, які ми знову будемо вирішувати в реакційний спосіб. Тобто ми постійно запізнюємося з прийняттям рішень і не діємо проактивно

Замість цього, Дунда пропонує ввести загальнодержавну мобілізацію, при якій кожен громадянин України буде працювати на державу.

Не те, щоб кожен українець взяв в руки зброю, а почав кожен у своєму місті працювати на державу. Кожен приватний сектор має працювати на війну і армію, щоб ми мінімізували імпорт. А валюту, яка залишається в країні, зокрема, спрямовувати на купівлю зброї. Фактично перед кожним українцем має стояти дилема: або ти виробляєш продукт, який необхідний державі, або йдеш до Збройних сил. І це стосується усіх - простих громадян, чиновників, місцевого самоврядування, медіа, політиків, громадських активістів. А поки такі дірки, як з мобілізацією, будуть тільки розширятися

Також у новому законопроєкті передбачено зміни щодо механізму вручення повісток. Можна буде викликати до призовної комісії також через електронний кабінет та отримувати повістки на електронну пошту.

Проте глава комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха застерігає, що такий закон може привести до відірвання громадян від держави, що негативно позначиться на економіці країни.