Що сіють на розсаду в січні - поради садівникам та городникам

Рання сівба овочів і ягід на розсаду у січні

Перші клопоти у дачників та городників починаються вже у січні, коли починають висівати на розсаду деякі культури. Такі рослини мають як переваги, так і недоліки. З одного боку, вони дозволяють отримати ранній врожай, але з іншої сторони, вимагають підтримки освітлення та температури. Однак, багато овочів та ягід можна успішно висівати вже в січні, забезпечуючи ранній врожай.

“Якщо посіяти баклажани в січні, то вже до травня можна буде отримати міцні рослини”, - розповідають дачники.

“Перцем можна зайнятися в цей час. Перед висіванням, слід замочити насіння у теплій воді. Після появи першої пари листків, рослини переміщують у окремі стаканчики”, - рекомендують городники.

“Помідори краще висівати на розсаду в січні, щоб вони мали бутони і квітки під час пересадки в теплицю”, - додають дачники.

“Селер можна успішно сіяти в січні. Цій рослині потрібно багато часу для повного циклу вегетації”, - повідомляють городники.

“Цибуля порей також може бути посіяна в січні. Насіння слід замочити в теплій воді, потім загорнути у вологу тканину. Посіяти його треба на глибину 1 см”, - розповідають дачники.

Крім овочів, у січні можна висівати ягоди. Наприклад, полуниця може успішно прорости з насіння. Для цього необхідно замочити насіння, а потім висіяти їх у суміш піску і ґрунту. Для успішного росту необхідна висока температура повітря.

Висівання квітів на розсаду у січні

У січні можна висівати квіти, які потребують тривалого періоду від посіву до цвітіння. На розсаду можна висіяти однорічні та багаторічні квіти за більш доступними цінами.

Рекомендовані для висівання в січні квіти:

  • петунія;
  • гвоздика Шабо;
  • еустома;
  • примула;
  • геленіум осінній;
  • дельфініум гібридний;
  • дзвіночок карпатський;
  • меконопсис Шелдона;
  • пеларгонія зональна.

Також у січні можна зайнятися вигонкою цибулинних квітів, які зацвітуть через кілька тижнів. Рекомендується висаджувати тюльпани, нарциси, гіацинти, крокуси та деякі види лілій в кінці січня, щоб отримати квітучі рослини до 8 березня.

Вибір ємностей для розсади

При висіванні розсади в січні важливо вибрати ефективні ємності. Вони можуть бути різних розмірів та матеріалів: целюлози, торфу, кераміки, джуту або пластику.