Що таке електронний підпис і як його отримати

Багато державних послуг можна отримувати через інтернет. Наприклад, можна подати пакет документів на державну реєстрацію ФОП чи зареєструвати народження дитини та отримати виплати дистанційно. Про це повідомляє Центральне міжрегіональне управління Міністерства юстиції.

Але для отримання юридичної сили, документи треба підписувати. Тут на допомогу приходить електронний підпис, який забезпечує цілісність документів та ідентифікує особу.

Е-підпис може зберігатися у різних формах, наприклад, у вигляді MobileID, підпису на ID-картці, підпису на "токені" чи захищеному носії інформації. Використовуючи е-підпис, можна підписувати документи, користуватися електронними послугами, реєструватися на державних порталах тощо. Документи, підписані е-підписом, мають таку саму юридичну силу, як і документи, підписані власноруч.

Якщо ви хочете отримати електронний підпис, зверніться до будь-якого акредитованого центру сертифікації ключів і надайте заповнену реєстраційну форму, ваші паспортні дані і реєстраційний номер облікової картки платника податків. Рекомендується зберігати е-підпис на змінному носії, наприклад, на флешці. Деякі організації, такі як Інформаційно-довідковий департамент Державної податкової служби, Міністерство внутрішніх справ та ПриватБанк, пропонують безкоштовні кваліфіковані е-підписи. Інші надавачі довірчих послуг оформлюють е-підписи за певну плату. Строк дії кваліфікованого е-підпису завжди можна продовжити.

Якщо у вас є е-підпис, ви можете зручно підписувати документи онлайн. Для цього оберіть відповідну послугу, наприклад, на порталі державних послуг "Дія". Введіть свій особистий ключ і виберіть документ для підписання. Перевірте назву документа і підпишіть файл. Після цього підписаний документ збережеться автоматично або ви зможете його зберегти. Таким чином, ви зможете ефективно використовувати електронний підпис для різних потреб.

МВС пояснило, як діяти у випадку, коли термін дії ID-картки закінчився під час воєнного стану, а також чи буде чинним паспорт, в якому не вклеєне нове фото після досягнення віку 25 або 45 років. При втраті документів, таких як свідоцтво про народження чи шлюб, можна замовити дублікат на порталі "Дія" з кількох простих кроків.