"Щоб отримати виграш, вам потрібно купити товар": як шахраї видурюють гроші

Недобросовісні суб'єкти звертаються до людей по телефону та повідомляють, що вони виграли 300-400 тисяч гривень або ще більше.

Після цього шахраї говорять, що для отримання виграшу необхідно придбати певні товари. Міністерство юстиції вже попередило про цю шахрайську схему.

Аферисти можуть запитувати у жертви особисті дані, такі як прізвище, ім'я, місце проживання тощо, для оформлення виграшу.

Після отримання цих даних шахраї повідомляють, що їх вже зареєстрували і після обробки зв'яжуться з власником.

Через декілька днів шахраї знову зателефонувати і поінформувати про те, що дані були оброблені і переможець отримав виграш в розмірі кількох сотень тисяч гривень. Однак, для отримання виграшу потрібно придбати товари на певну суму, від 600 до 1200 гривень.

Якщо людина згодна придбати товар, їй пропонують забрати його у найближчому відділенні пошти і сплатити за нього. Лише після цього вона, як вважають шахраї, зможе отримати виграш.

На прохання людини спочатку отримати виграш або сплатити за товар з частини виграшу, шахраї відмовляються. "Звісно, шахраї ні в якому разі не наміряються виплачувати виграші, а просто намагаються обдурити довірливих людей", - зазначає Мін'юст.

Щоб уникнути подібних шахрайських схем, слід утримувати персональні дані від сторонніх осіб, оскільки шахраї можуть використати їх для своїх користей.

Також слід дізнатися більше інформації про юридичну особу, яка пропонує виграш, запитати про юридичну адресу, контактні дані, код ЄДРПО тощо.

Варто перевірити дані про цю юрособу, оскільки зазвичай вся інформація є вигаданою і не відповідає дійсності - це допоможе зрозуміти, що з вами спробували зв'язатися шахраї.

Тим, хто покупає товари через Інтернет, поліція радить обирати спосіб оплати при отриманні.

Шахраї використовують спуфінг ідентифікатора абонента або телефонний спуфінг для підміни номера телефону.

Держспецзв'язок навела ознаки фішингових розсилок.