Сьогодні – п’яті роковини смерті активістки Катерини Гандзюк

На початку листопада 2018 року загинула активістка Катерина Гандзюк, якій було 34 роки. Вона померла через тромб, який розірвався в одній з київських лікарень після жорстокого нападу, що стався п'ять років тому.

Три місяці до смерті, Микита Грабчук атакував Гандзюк в Херсоні, засипавши її обличчя кислотою. Жінка отримала серйозні опіки на понад 30% свого тіла. Виконавці злочину були засуджені у червні 2019 року.

У справі про вбивство Гандзюк також фігурують Олексій Левін (Москаленко), Мангер - голова Херсонської облради, та Ігор Павловський, колишній помічник народного депутата Миколи Паламарчука. Павловський уклав угоду зі слідством і надав свідчення стосовно можливих замовників та організаторів злочину - Мангера та Левіна.

Одеський суд засудив Павловського в минулому році за приховування злочину. Йому було призначено два роки ув'язнення, з випробувальним строком один рік.

У червні 2023 року Дніпровський райсуд Києва оголосив вирок у справі про вбивство Катерини Гандзюк. Мангера було визнано винним у замовленні нападу, а Левіна - в організації злочину. Їх засудили до 10 років позбавлення волі. Крім того, їм треба компенсувати родині Гандзюк моральну шкоду у сумі 15 мільйонів гривень. Судовий процес проти Мангера та Левіна тривав понад три роки.

Варто також зазначити, що перед нападом Левіна і Мангера, Гандзюк звинуватила їх у сприянні підпалу лісу в Олешківському районі, який пізніше було списано та розпилено.

Засуджений за вбивство активістки Катерини Гандзюк Микита Грабчук розповів, що здійснив напад на просьбу свого колишнього командира Сергія Торбіна. Грабчуку сказали, що Гандзюк має проросійські погляди і потребує "покарання" для знищення її працездатності.