Шольц дорікнув Макрону у недостатній підтримці України і не тільки

Канцлер Німеччини Олаф Шольц виразив незадоволення президенту Франції Еммануелю Макрону через його недостатню допомогу Україні.

Також він звинуватив французького лідера у відмові боротися проти єменських хуситів. Про це повідомляє Telegraph.

Видання зауважує, що напруженість у відносинах між двома лідерами загрожує руйнувати дії ЄС, спрямовані на подолання загрози від хуситів у Червоному морі.

Напруженість у відносинах

Відносини між лідерами є напруженими з кількох питань, включаючи енергетичні субсидії, імпорт китайських електромобілів та оборонну політику щодо України.

На початку цього тижня, 8 грудня, Шольц попередив країни-члени ЄС про недостатню військову допомогу Києву, натякаючи на Макрона, чия підтримка суттєво відстає від підтримки Берліна.

Дипломати хвилюються, що напруженість у відносинах може завадити Берліну переконати Париж підтримати розширення антипіратської місії ЄС в Ормузькій протоці до Червоного моря, яка очолюється Францією.

"Відносини наразі не працюють належним чином. Німці вважають, що французи роблять недостатньо для України, незважаючи на те, що говорять про велику гру, і вони мають рацію", - заявив один із дипломатів ЄС.

Франція утримується

Після авіаударів, які США та Велика Британія здійснили відповідно на загрозу для комерційного судноплавства від підтримуваних Іраном повстанців в Ємені, ці удари отримали політичну підтримку від країн-членів ЄС, включаючи Німеччину, Нідерланди і Данію.

Але Франція, Італія та Іспанія не приєдналися до спільної заяви, що підтримувала ці атаки, і попередили, що в майбутньому можуть бути більш обережні.

Париж відмовився брати участь у авіаударах або підписувати заяву, намагаючись зберегти відносини з Іраном, сподіваючись, що він зможе виконувати роль посередника в регіоні.

Німеччина настоює на тому, щоб ЄС розширив антипіратську місію EMASoH (European Maritime Awareness in The Strait of The Hormuz), очолювану Францією, до Червоного моря, де хусити використовують дрони і ракети для атак на судна.

Проте, попри пропозиції Німеччини надіслати військово-морський корабель для підтримки місії, Париж поки що утримується від відповіді на це пропозицію.

В той же час, Жозеп Боррель, керівник зовнішньополітичного відомства ЄС, планує запропонувати державам-членам нову спеціальну місію ЄС в Червоному морі, яка буде розглядати розміщення трьох есмінців або фрегатів протягом принаймні року. Німеччина підтримає цю ідею, оскільки прагне багатосторонньої співпраці для захисту судноплавства і торгівлі.

Вночі з 12 січня Збройні сили США та Великої Британії, з підтримки Канади, Нідерландів, Австралії та Бахрейну, здійснили удари по воєнних об'єктах хуситів в Ємені.

Удари були проведені з винищувачів і ракет "Томагавк". Понад десяток цілей були вражені ракетами, запущеними з повітря, землі та водних платформ.