Сороковини після трагедії у Броварах: що відомо про авіакатастрофу

Сьогодні минає місяць з дня катастрофи гелікоптера Державної служби з надзвичайних ситуацій у місті Бровари в Київській області.

Gazeta.ua нагадує про події того дня.

О 8:20 вертоліт упав біля 14-поверхового житлового будинку і дитячого садка.

Пошкодило будівлю дитсадка, сталася пожежа. Вибило шибки у багатоповерховому будинку, пошкодило три автомобілі.

О 10.30 голова Національної поліції Ігор Клименко повідомив у Facebook про загибель керівництва Міністерства внутрішніх справ.

На борту перебували десятеро людей.

Загинули міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, перший заступник Євгеній Єнін, державний секретар міністерства Юрій Лубкович, заступниця керівника Патронатної служби МВС Тетяна Шутяк, начальник управління забезпечення захисту Департаменту внутрішньої безпеки Михайло Павлушко, старший оперуповноважений в особливо важливих справах Департаменту внутрішньої безпеки Андрій Маринченко, провідний інспектор Департаменту комунікації МВС Микола Анацький, командир гвинтокрила Олександр Василенко, другий пілот Костянтин Коваленко і бортовий механік Іван Касьянов.

Під час авіакатастрофи загинули 35-річна Олена Пономаренко та її донька 5-річна Мілана.

В той день жінка повела молодшу доньку у дитсадок. Олена працювала в логістичній компанії заступником головного бухгалтера.

Травмувалися 25 осіб, з них 11 дітей. Внаслідок пожежі четверо дорослих і стільки ж дітей отримали від 30 до 45% опіків тіла.

У місті оголосили триденну жалобу за загиблими.

На брифінгу заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко сказав журналістам, що вертоліт летів "в одну з гарячих точок, де проходять бойові дії".

О 12.00 на авіакатастрофу публічно відреагував президент Володимир Зеленський. Доручив Службі безпеки України у взаємодії з Національною поліцією та іншими уповноваженими органами зʼясувати всі обставини того, що сталося.

СБУ розпочала досудове розслідування. Назвали три версії:

порушення правил польоту;

технічна несправність гелікоптера;

умисні дії щодо знищення транспортного засобу.

Кабінет міністрів зібрався на позачергове засідання. Поклав виконання обов'язків міністра внутрішніх справ на Ігоря Клименка. 7 лютого Верховна Рада призначила його міністром внутрішніх справ.

"Будемо працювати день і ніч, щоб дати чітку відповідь на всі питання, які є у нас, у суспільства", ‒ сказав Клименко.

Уряд доручив створити спеціальну робочу групу, яка контролюватиме розслідування авіакатастрофи, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

У відеозверненні Зеленський подякував усім, хто допомагав рятувати людей в Броварах.

"Хочу зараз окремо подякувати вихователькам дитячого садочка, на територію якого упав цей вертоліт. Пані Руслана, Олена, Тамара, Катерина та всі працівниці садочка я дякую вам. Дякую за чіткі дії, за те, що виводили дітей. Дякую також звичайним мешканцям і мешканкам Броварів. Зокрема пані Діані, Надії та іншим, які допомагали і дітям, і пораненим. Дякую Глібу, Андрію хлопцям, які також не розгубилися й допомагали", звернувся.

Президент назвав загиблих на борту гелікоптера професіоналами, патріотами і надійними керівниками.

"Як тільки будуть встановлені чіткі факти щодо того, що саме призвело до катастрофи, ми надамо цю інформацію", сказав.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Що відомо про вертоліт

Гвинтокрил, який впав у Броварах EC225 Super Puma (зараз називається Airbus Helicopters H225). З 2018 року такі моделі поставляла Україні Франція.

Угоду з французькими партнерами загальною вартістю на 551 млн підписав тодішній міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Йшлося про 55 гелікоптерів Super Puma, 21 з них модель H225, за інформацією BBC.

Вертольоти передали Державній службі надзвичайних ситуацій, прикордонникам, поліції, Національній гвардії.

Французькі гелікоптери постачались не новими. Згідно з контрактом, машини моделі H225 мали ступінь зносу 50%. Для пошуково-рятувальних операцій їх капітально ремонтували і модернізували.

"Вертоліт ДСНС ЕС-225 (бортовий номер 54) неодноразово залучався до виконання завдань із транспортування особового складу до місць виникнення надзвичайних ситуацій. Серед авіаційних суден системи МВС цей борт найчастіше використовувався з огляду на можливість одночасно перевозити достатню кількість людей. Екіпаж судна був підготовлений до виконання завдань при складних умовах. Мав необхідну кількість годин нальотів саме на вертольотах ЕС-225", повідомила ДСНС.

Розслідування та обшуки

Монастирський, Єнін, Лубкович були в одному гвинтокрилі, бо намагалися якомога швидше прибути на місце призначення, сказали в Нацполіції.

"Вони вирушали у відрядження, поспішали і хотіли якомога швидше прибути на місце, щоб скоригувати у подальшому роботу міністерства якомога краще і ефективніше", пояснила журналістам речниця відомства Мар'яна Рева. Сказала, що зроблені висновки, відповідаючи на запитання про пересування службовців в одному транспорті.

1 лютого Аваков заявив ЗМІ, що СБУ і Державне бюро розслідувань провели у нього обшуки щодо контрактів із закупівлі гелікоптерів.

Того ж дня Клименко сказав, що експертизи ще тривають, тому говорити про якусь версію передчасно.

"Є відповідні кримінальні провадження і правоохоронні органи роблять свою роботу" заявив.

Кримінальне провадження за фактом авіакатастрофи розслідує ДБР і СБУ, процесуальне керівництво здійснює Офіс генпрокурора.

4 лютого голова Комітету з питань правоохоронної діяльності, народний депутат від "Слуга народу" Сергій Іонушас сказав в ефірі телемарафону, що "чорну скриньку" з гелікоптера, що зазнав катастрофи, розшифрують найближчими тижнями.

Слідство опитало більше 6 тис. свідків. Призначили більше 100 судових експертиз, повідомила СБУ.

Реакція світу

На авіакатастрофу відреагували світові лідери, дипломати.

Президент Сполучених Штатів Америки Джозеф Байден із дружиною висловив співчуття родинам усіх загиблих і постраждалих.

"Ми з Джилл надсилаємо наші найглибші співчуття родинам усіх загиблих у трагічній катастрофі гелікоптера в Україні. Пан Монастирський і його команда брали активну участь у збереженні демократії в Україні як у її захисті від російської агресії, так і в життєво важливій роботі зі зміцнення інституцій України під час війни та в майбутньому", сказали.

"Засмучений з приводу трагічної загибелі міністра внутрішніх справ України Дениса Монастирського. Наші думки з усіма жертвами, дітьми та їхніми родинами, цієї жахливої події, що сталася біля дитячого садка. Франція висловлює співчуття своїм українським друзям", написав президент Франції Емманюель Макрон.

"Висловлюю співчуття родинам загиблих, президенту Володимиру Зеленському та українському народу і бажаю швидкого та повного одужання пораненим. Канада продовжує підтримувати Україну", звернувся прем'єр Канади Джастін Трюдо.

"Мої думки з родинами й близькими загиблих", заявив президент Польщі Анджей Дуда.

Висловив співчуття канцлер Німеччини Олаф Шольц, виступаючи на Всесвітньому економічному форумі. "Наші думки з їхніми сім'ями", сказав канцлер на початку промови. Заявив, що Німеччина підтримуватиме Україну стільки, скільки потрібно.

"Я добре знала і міністра Монастирського, і його першого заступника Єніна. Мої щирі співчуття їхнім сім'ям і нашим партнерам з українського уряду через цю втрату", написала посол Великої Британії в Україні Меллінда Сіммонс.

"Міністр Денис Монастирський був великим другом ЄС. Ми поділяємо наші найглибші співчуття з сім'ями загиблих", заявив голова Європейської ради Шарль Мішель.

Прощання із загиблими

21 січня у Києві, Броварах і Ніжині прощалися із загиблими в авіакатастрофі.

Церемонія прощання із керівниками і працівниками МВС відбулася в Національному центрі "Український дім". На неї прийшли президент із дружиною Оленою Зеленською, урядовці, народні депутати, священослужителі, пересічні громадяни.

Поховали Дениса Монастирського і його загиблих колег на Байковому кладовищі.

У Броварах прощалися із Оленою Пономаренко та її донькою Міланою. Прийшли сотні броварчан, міський голова Ігор Сапожко.

У Ніжині в останню путь провели членів екіпажу Ніжинського спеціального авіаційного загону ДСНС Олександра Василенка, Костянтина Коваленка і Івана Касьянова. Віддати останню шану загиблим прийшли представники МВС, ДСНС, Ніжинської районної військової адміністрації, міської влади, особовий склад авіаційного загону.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов отримав останнє смс-повідомленні від Дениса Монастирського о 8:07 18 січня. Про це секретар РНБО розповів в ефірі телемарафону.

Слідство щодо авіакатастрофи у Броварах може тривати до двох місяців, сказав Ігор Клименко.