Спецкомісія Мінкульту проводить перевірку у Почаївській лаврі: які порушення знайшли

Спецкомісія Мінкульту проводить перевірку у Почаївській лаврі: які порушення знайшли

Комісія, створена Мінкультом, продовжує перевірку будівель Почаївської лаври на Тернопільщині, яку використовує Українська православна церква Московського патріархату. В ході перевірки комісія займалася Архієрейським будинком, корпусом келій і надбрамним корпусом Почаївської лаври, але представники лаври не дозволили їм фотографувати приміщення.

5 червня комісія Мінкульту розпочала перевірку стану збереження державного майна у Почаївській лаврі. Голова комісії Ольга Рутковська повідомила, що за час роботи комісії вже виявлено порушення, які оформлюються документально. Олга стверджує, що є зауваження, які стосуються пожежної безпеки і сучасних ремонтів, і що всі ці порушення потребують офіційного звернення від Мінкульту.

Архімандрит Гавриїл, пресекретар Почаївської лаври, заявив, що монашеске братство підтримує перевірку, оскільки це в інтересах і держави, і самого братства, щоб зберегти святилище як історичну пам'ятку.

Перевірка буде тривати до 29 червня і включатиме 6 споруди, які належать державі та використовуються релігійною громадою Української православної церкви Московського патріархату. Комісія складається із представників Мінкульту, Кременецько-Почаївського історико-архітектурного заповідника і пожежно-рятувальної служби області.

Усього в комплексі Почаївської лаври 18 споруд, які 2003 року були передані безоплатно в користування Українській православній церкві Московського патріархату. Договір про оренду на 49 років був укладений. Про це повідомив заступник директора заповідника Ігор Деревінський.

У Київському окружному адміністративному суді було визнано, що Українська православна церква (Московський патріархат) є частиною Російської православної церкви.

Отець Василь Ковташ, який багато років працював у Московській церкві, приєднався до Православної церкви України, оскільки під час своєї служби в УПЦ він бачив російські наративи. Батьки Василя були прихожанами Київського патріархату, а сам Василь вчився у духовній семінарії Києво-Печерської лаври, яка належала УПЦ (в єдності з МП).

Читайте також: