Справа Фаріон. Нові політичні реалії

Останнім часом багато говорять про заяви Ірини Фаріон, львівської професорки і екс-депутатки. Я переглядаю свою стрічку у соцмережах і бачу, що більшість людей обурена, але є й ті, хто підтримує Фаріон.

Справа Фаріон має суспільне значення. З одного боку, вона виступає за захист рідної мови, чого багато людей підтримують. Але, з іншого боку, її образливі висловлювання розділяють і обурюють значну частину населення. Тому важливо, що СБУ порушила кримінальні справи проти неї і розпочала психолого-лінгвістичну експертизу її висловлювань. Це вводить справу у юридичну площину, де кожен має нести відповідальність за свої дії.

Я бачив багато заяв військових та їхніх родичів, які були обурені заявами Фаріон і вимагали неправового покарання. Це може створити небезпечний прецедент в умовах війни. Я впевнений, що Фаріон свідомо або несвідомо підживлювала ворога та сприяла розколу суспільства. Тепер справа переходить у юридичний розряд, де оцінюватимуться її висловлювання і дії. Проти Фаріон відкрили кримінальні справи за порушення рівноправності громадян, образи військовослужбовців, порушення таємниці листування і порушення недоторканості приватного життя. Усі ці статті мають конкретне підґрунтя - від образи українських військових до розкриття даних про студента, який потрапив до рук окупантів у Криму.

З цього кейсу можна зробити кілька висновків. По-перше, статус вченого, колишнього депутата або захисника мови не дає права порушувати закони. По-друге, крім боротьби з колаборантами і російськими агентами, СБУ також працює над нейтралізацією осіб, які порушують закони та є корисними ворогу. Важливо, що підлеглі Малюка не бояться взяти на себе відповідальність у таких справах, як ця.

На жаль, Ірина Фаріон, мабуть, спробує використати цей шум для свого політичного відновлення. Нагадаю, що на минулих парламентських виборах вона програла. Думаю, що зараз вона недооцінює вплив воєнних подій на настрої громадян та нові політичні реалії.

Читайте також:

  • Фаріон – у міністри освіти! Корчинський закликав українців повстати «проти колаборантів»
  • Операція «Буратіно». Чому арешт Дубінського – це вибачення перед Байденом