США можуть заблокувати багатомільярдний пакет допомоги Україні

Сенат Сполучених Штатів Америки може заблокувати пакет фінансової допомоги на суму $106 млрд, запропонований президентом Джо Байденом. Республіканці в Сенаті хочуть змінити запит адміністрації Байдена про підтримку південного кордону, а також надання допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню.

Комітет Сенату з асигнувань проведе слухання на запит Байдена через тиждень, пише Politico.

Республіканці розділені в своїх поглядах щодо того, чи слід об'єднувати допомогу для Ізраїлю та України. Навіть деякі прихильники чотирьох ключових напрямів допомоги після першого обговорення налаштовані песимістично", - сказано в публікації.

Пропозиція адміністрації Байдена включає близько $61 млрд для України, ще $14 млрд для Ізраїлю на потреби безпеки та близько $9 млрд для гуманітарної допомоги обом театрам конфлікту. Туди також входить близько $2 млрд на допомогу в галузі безпеки в Індійсько-Тихоокеанському регіоні та $14 млрд на потреби мігрантів.

Комітет Сенату з асигнувань проведе слухання на запит Байдена через тиждень, пише Politico.

  • Ще до того, як Білий дім офіційно оголосив про пакет наприкінці минулого тижня, група з дев'яти республіканців у Сенаті підписала лист до лідера меншості в Сенаті Мітча Макконнелла та лідера більшості в Сенаті Чака Шумера, у якому закликала у будь-якому додатковому пакеті відокремити фінансування для Ізраїлю від фінансування для України.
  • Минулого тижня близький соратник Макконнелла сенатор Том Коттон сказав, що не підтримає $11,8 млрд на витрати українського уряду, не пов'язані з війною, а також $4,7 млрд на житло, транспорт і послуги для затриманих іммігрантів у США, заявивши, що ці гроші замість цього мають бути витрачені на депортацію.